Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvor nafte
  • 03.03.2023. 15:05
  • Zagrebačka, Ježevo

Nasred oranice u Ježevu izbija nafta: Ljudi, ovo je mali Kuvajt!

To je crno zlato, takozvano crno zlato, čuje se na snimci, pretpostavlja se, vlasnik polja. Na terenu je tim za hitne intervencije. Javila se i INA.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
  • 3.950
  • 600
  • 1

Imate oranicu, razmišljate što na njoj posijati ovo proljeće, a onda vam usred polja počne izbijati - nafta?! Biste li i dalje razmišljali o primjerice, kukuruzu?!

U redu, ovo je naše hipotetsko, šaljivo pitanje, ali upravo to dogodilo se vlasniku njive u Ježevu, nedaleko Dugog Sela i tek 11 kilometara udaljenom od Zagreba. 

"Moj prijatelj Damir će to dodirnuti prstom. Pogledajte, ona je topla. To je crno zlato, takozvano crno zlato", čuje se, pretpostavlja se vlasnik, na snimci koja je preplavila medije.

Na drugoj, koju je objavila Dugoselska kronika je i čovjek koji govori: “Evo ljudi moji, ja se nalazim u Ježevu, takozvanom malom Kuvajtu. Pogledajte, izvire nafta kao gejzir! Nije montaža”.

Kako je objavio 24 sata, policija im je potvrdila da imaju dojavu da curi nafta.

Ništa od malog Kuvajta

Na teren je poslan tim za hitne intervencije. 

Oglasio se i Državni inspektorat te naveo da je zaprimio obavijest o propuštanju na naftovodu 4 Ježevo - Ivanić Grad te da su na terenu rudarska, inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija. Po okončanju inspekcijskog postupanja informirat će javnost o utvrđenom, kažu. 

Tijekom popodneva javila se i INA te navela da je prijepodne primijećeno propuštanja nafte na kolektorskom cjevovodu koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom što je izazvalo izlijevanje oko 4 m3 nafte u okolici bušotine. Odmah su, kažu, zaustavili protok kroz cjevovod kako bi se zaustavilo daljnje istjecanje.

Iz tla počela izbijati nafta, poslan tim za hitne intervencije (Foto: Željko Hladika/PIXSELL)

Započela je sanacija terena kao i mjesta propuštanja, a u svrhu ograničavanja širenja onečišćenja postavljene apsorbirajuće brane. "Stanje je pod kontrolom, a sanacija se odvija u skladu s pravilima zaštite okoliša. Događaj nije imao utjecaja na zdravlje ljudi", naveli su iz INA-e. 


Tagovi

Nafta Izbijanje nafte Polje Ježevo Interventni tim Crno zlato


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]