Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 24.09.2021. 12:20
  • Osječko-baranjska, Đakovačka Satnica

Napustio nas je Antun Laslo

Izgubili smo borca za malog čovjeka, poljoprivrednika i uređenu poljoprivredu u Hrvatskoj. Antun je jedinstven, slažu se svi koji su ga poznavali. Iskrena sućut obitelji i prijateljima.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 6.412
  • 1.464
  • 0

Napustio nas je Antun Laslo (70). Čovjek za kojeg bez ustezanja možemo reći da je bio sinonim borbe za hrvatskog seljaka, najtežu je bitku izgubio jutros u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Tužnu vijest potvrdio nam je njegov sin Zvonimir. Otac je, otkriva, bio u bolnici zbog zaraze koronom i dogodilo se najgore. Problema je tijekom godina imao sa srcem i tijelo nije izdržalo. 

Shrvani te u šoku su i brojni suradnici i prijatelji. "Antun Laslo je prijatelj, suradnik i čovjek koji je obilježio moju novinarsku karijeru u poljoprivredi", kaže Damir Rukovanjski prisjećajući se devedesetih godina prošlog stoljeća kada su Laslo i Stanko Zdravčević bili prvi koji su upozoravali na probleme u hrvatskom agraru. 

"Baš je bio dobar čovjek. Kao vođa seljaka uvijek se javljao na telefon. Nema šanse da se ne javi, ne da izjavu. Dao bi i brojeve telefona od ministra, tajnika, savjetnika. Što god treba, uvijek spreman pomoći. Ne samo u novinarskom dijelu. Ako je trebao traktor za neku akciju - posudio bi ga. Jednostavno, dobar čovjek", kaže Ruki. 

Zatečen je i Mato Brlošić. "Izgubili smo borca za malog čovjeka, poljoprivrednika i uređenu poljoprivredu u Hrvatskoj", naglašava Brlošić potvrđujući da se zbog srčanih problema i povukao iz javnosti, no ovakvu vijest malo tko je očekivao. 

Tešku zadaću javiti tužnu vijest, zamoljen od obitelji Laslo i kao prijatelj Antunov, imao je Miroslav Kovač. 

"Svim dragim mu prijateljima, i ostalima koji ga poznaju, a često i kroz medije, javljamo tužnom viješću da nas je Antun napustio jutrom kada bi se i običavao ustajati, napojiti i nahraniti blago. U miru Svom i Božjem otišao je do kraja svjestan čovjekove prolaznosti ostavivši čvrst pečat od RIJEČI kojima nije ostao dužan ovom svijetu i onima koje je zastupao svojim hrabrim i poštenim služenjem", napisao je u pozdravu. 

Siguran u sve ono što je i javno i u krugu najbližih pronosio, govoreći jednostavnim rječnikom, kaže Kovač - ostavio nam je u zalog i na čuvanje jasno opredjeljenje života sa zemljom i blagom u obiteljskom okruženjem i s narodom kojeg je ljubio.  

"Životom je svjedočio ono što je u javnosti pronosio. Zar čovjek može više? Antun je jedinstven. Antun je poznat. Slavonski je sin, seljak, uzgajivač, poljoprivrednik. Antun je čovjek. Antun je ime. Tako je bilo i tako neka bude", zaključio je njegov prijatelj i suradnik. 

Laslo se iz javnog života povukao 2018. u vrijeme kada je obnašao funkciju predsjednika Udruge OPG-ova Hrvatske Život. "Dosta je, vrijeme je da dođu mlađi", poručio je tada poznati stočar i mljekar.

Javnost ga je upoznala 1990. kroz Udrugu seljaka Đakovštine. Uslijedile su potom čelne funkcije u Savezu seljaka Hrvatske, Zajednici udruga seljaka Slavonije i Baranje. Ostao je zapamćen i kao član Hrvatskog seljačkog saveza, vođa prosvjeda, pregovarač za uvijek nimalo laka pitanja poput cijene pšenice i mlijeka... 

Sigurno je, nedostajat će svima. Posljednji ispraćaj je sutra, 25. rujna u 14 sati na groblju u njegovoj Đakovačkoj Satnici.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. 


Tagovi

Antun Laslo In memoriam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]