Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Detoksikacija
  • 03.01.2020. 13:30

Nakon blagdana vrijeme je za detoksikaciju. Koje nam namirnice mogu pomoći?

Nakon reda prasetine, sarme, kolača, vrijeme je za čišćenje organizma.

Foto: Depositphotos/KostyaKlimenko
  • 902
  • 83
  • 0

Nakon reda prasetine, sarme, kolača, vrijeme je za detoksikaciju. Niz je namirnica koje nam mogu pomoći očistiti organizam. Portal myliverexam (jer upravo smo jetru preopteretili blagdanskim prejedanjem) navodi sljedeće:

Avokado, rajčica i špinat 

Avokado je bogat glutationom. Ovaj antioksidans prisutan je u tijelu, a funkcija mu je zaštititi stanice od oksidacije i očistiti naše tijelo od teških metala. Poput rajčice i špinata, potiče proizvodnju jetrenih i probavnih enzima. 

Cikla i mrkva 

Cikla i mrkva također su bogati glutationom. Ovim namirnicama bogatim flavonoidima i beta-karotenom pomažemo jetri da se regenerira i obavi svoju pročišćavajuću ulogu.

Korijandar - začin i čistač otrova iz organizma

Šparoge 

Zahvaljujući svojoj diuretskoj funkciji pomažu u procesu čišćenja aktiviranjem funkcija jetre i bubrega koji eliminiraju toksine.

Zeleno lisnato povrće 

Zeleno povrće izuzetno je bogato klorofilom. Ovaj asimilativni pigment može apsorbirati toksine i pročišćavati krv od teških metala.

Brokula, kupus, cvjetača, radič, rotkvice

Konzumiranje brokule i cvjetače povećava proizvodnju enzima glukozinolata u tijelu, pomažući eliminiranju kancerogenih tvari i drugih toksina.

Jabuke 

Jabuke, bogate pektinom, olakšavaju proces čišćenja jetre. Jabučni sok također se preporučuje za detoksikaciju jetre.

Biljni čajevi 

Korijen maslačka pomaže jetri da razgradi masti. Zelenim čajem opskrbljujemo organizmu opskrbu antioksidansa poput katehina, važnog spoja za rad jetre. Čaj od ružmarina omogućava poticanje proizvodnje žuči što pomaže u probavi i reducira probleme s jetrom.

Agrumi 

Agrumi, grejpfrut i limun, su još jedan izvor glutationa bogati vitaminom C i antioksidansima. Potiču proizvodnju enzima za detoksikaciju jetre i žuči i poboljšavaju proces čišćenja jetre.

Kurkuma i češnjak 

Kurkuma je korijen iz Indije koji ima mnoga ljekovita svojstva. Sudjeluje u detoksikaciji jetre potičući proizvodnju žuči i oslobađajući jetrene kanale. Također djeluje na otkrivanje alergija na određenu hranu. Češnjak ima zaštitnu ulogu u detoksikaciji jetre, a sadrži velike količine prirodnih sastojaka poput alicina i selena koji pomažu u čišćenju jetre.

Raštika - idealna namirnica za poslijeblagdansku detoksikaciju

Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi su dobar izvor glutationa, omega-3 masnih kiselina koje pomažu jetri da izbaci amonijak, supstancu odgovornu za određene bolesti. Također potiču oksigenaciju krvi.


Tagovi

Detoksikacija Čišćenje organizma Nakon blagdana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P