Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradske farme
  • 06.10.2019. 10:30
  • Pariz, Francuska

Najveća gradska farma na svijetu uskoro u Parizu - proizvodit će enormne količine hrane

Nova farma će se prostirati na oko 150.000 kvadratnih metara, primat će oko 20 poljoprivrednika i 30 različitih usjeva.

Foto: Facebook/Agripolis
  • 362
  • 34
  • 0

Izgleda da se na svakih nekoliko godina pojavi nova gradska farma koja obori rekord po veličini: najveća gradska farma u zatvorenom, najveća vertikalna farma, naveća hidroponska farma... Novi prvak bit će u Parizu, a otvaranje je zakazano za početak 2020. godine. Prema Guardianu, to će biti svjetska najveća gradska farma.

Gradske farme postale su moderan i koristan način da se i najmanji, najneugodniji ili najnepoželjniji gradski prostori iskoriste za proizvodnju hrane. Gradske farme su nicale u neiskorištenim tvornicama, na nekadašnjim deponijima, posebice na krovovima zgrada širom svijeta.

Oko novoizgrađenih stambenih zgrada i novi urbani vrtovi

Parižani prestigli Njujorčane, dosadašnje prvake po veličini gradske farme

Među najvećim i najpoznatijim gradskim farmama na svijetu je Brooklin Grange, na krovu Brodogradilišta čija površina iznosi oko 65.000 kvadratnih metara. Međutim, novi projekt francuske tvrtke za gradsku poljoprivredu, "Agripolis", prerastao je i to. Nova farma će se prostirati na oko 150.000 kvadratnih metara, primat će oko 20 poljoprivrednika i 30 različitih usjeva. Cilj je da se proizvede enormnih 2.000 funti (više od 900 kg) hrane dnevno u špici sezone.

Kada je riječ o lokaciji, farma će biti smještena na nedavno renoviranom pariškom "Expo Porte de Versailles", izložbenom centru pored povijesne četvrti Marais.

Aeroponika kao popularna metoda uzgoja biljaka u urbanoj sredini

Sezonska stvar nije tako jednostavna kao što možda izgleda; kako bi uštedjeli prostor, farma će u potpunosti biti odvojena od tla. Novo poduzeće "Agripolisa" koristit će aeroponika metodu (uzgajanje biljaka u zraku). Usjevi će biti postavljeni u vertikalne kule i pomiješani s otopinom koji sadrži hranjive tvari, poput gnojiva, koje će biti otopljene u vodi. Aeroponika ima potencijal korištenja manje vode nego zemljana i hidroponska metoda, a omiljena je kod poljoprivrednika koji rade na malom prostoru kao što je gradski.


Tagovi

Gradska farma Brooklin Grange Agripolis Aeroponika