Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hortikulturni štetnik
  • 18.03.2021. 07:30

Najezdu smrdljivih martina potaknule klimatske promjene i globalna trgovina

Britanski znanstvenici upozoravaju na invaziju smeđe mramorirane stjenice. Klimatske promjene potaknule su najezdu ovih insekata koji poljoprivrednoj proizvodnji nanose velike štete.

Foto: Depositphotos/sbotas
  • 2.485
  • 327
  • 0

Smeđa mramorirana stjenica (Halyomorpha halys) poznata kao smrdljivi martin se sve češće javlja u velikim razmjerima i oštećuje hortikulturne biljke. Ove godine britanski znanstvenici upozoravaju da je ondje stigla transportom, a kako piše Guardian, tamošnji poljoprivrednici strahuju za svoje voće i povrće.

Naime, ovaj štetnik stvara smeđe tragove na plodovima i smanjuje tržišnu vrijednost proizvoda. Zabrinuta je i britanska vinska industrija jer se mogu naći na ubranim grozdovima koji su sirovina za proizvodnju vina, a svojim prisustvom oslobađaju spojeve koji mogu pokvariti njegov miris i okus.

U toj su zemlji prvi puta pronađeni u vrtovima Prirodoslovnog muzeja i to za vrijeme jednog od najtoplijih dana prošle godine, a kasnije su zamijećeni i dalje.

Max Barclay, kustos zadužen za kornjaše, vrste u koju spada i smrdljivi martin je još 2014. godine prognozirao da je samo pitanje kada će i na to područje doći. Sada kada je došao, smatra da će ga biti nemoguće istrijebiti.

"Slično je i s ostalim invazivnim vrstama. Nađeš jednog ili dva i onda ih odjednom ima posvuda", upozorio je usporedivši ih s azijskom bubamarom koja je tamo iz Kine stigla još 2006., a sada je ima na svakom koraku.

Kaže i da je i navedena stjenica slična ostalim koje su ondje već prisutne, ali ni jedna tamošnja autohtona vrsta nije štetnik u poljoprivredi. Primjerice, u SAD-u je ovaj kukac 2010. nanio štete u vrijednosti od 37 milijuna dolara.

"Populacija azijskih bubamara naglo je porasla i sada ponovno opada. To se događa jer ih grabežljivci, paraziti i bolesti na kraju sustignu", tvrdi on rekavši kako invazivna vrsta stvara štete prije nego što se postupno preseli na određeno područje i postane dio afirmirane faune.

Visoke temperature = veći broj generacija 

No, u jedno smo sigurni, s klimatskim promjenama i globalnom trgovinom postat će sve veći problem. Tu su i sve toplije zime koje osiguravaju opstanak ovim vrstama pa to rezultira s više kukaca u proljeće.

Shodno tome, znanstveni rad pod nazivom: Utjecaj klimatskih promjena na potencijalnu rasprostranjenost smeđe mramoraste stjenice s posebnim osvrtom na Sjevernu Ameriku i Europu istražio je njihovo širenje. U njemu je dokazano da se zbog sve većih temperatura ovi štetnici s juga Europe šire prema sjeveru. Isto je zabilježeno u SAD-u gdje se sele u Kanadu.

Također, otkriveno je da klimatske promjene mogu povećati broj generacija svake godine, a omogućuju im da postanu i vrste koje godišnje imaju dva ili više legla na sjevernim područjima. Prema rezultatima istraživanja, od njihova napada najugroženija je Europa, sjeveroistok SAD-a i jugoistok Kanade.

Kako ih se riješiti?

Poljoprivrednici moraju pronaći načine kako se boriti s novim vrstama pa tako i ovom stjenicom. I kod nas je tijekom posljednjih godina zamijećena sve veća invazija ovih insekata, a ljudi su primorani pronaći načine kako se boriti s njima. Najčešće se preporučuju kemijska sredstva, ali je problem što brzo postanu rezistentni na njih.

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

U ekološkoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina te upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i ličinke. Od biljnih tu su najčešće pripravci od lukovine, čili paprika, sjemena gorušice, češnjaka te mente.


Tagovi

Smrdljivi martin Smeđa mramorirana stjenica Invazivni štetnik Klimatske promjene Globalna trgovina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]