Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrosolari
  • 23.02.2023. 15:45

Najavljena gradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Dok ne zaživi prva elektrana, objavljen je priručnik koji objašnjava kako izgledaju ta postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal.

Foto: Neoen
  • 984
  • 136
  • 0

U Dragaliću će se graditi prva agrosolarna elektrana snage 10 MW, najavila je tvrtka Neoen koja je s Ires ekologijom i u suradnji s profesorom Milanom Mesićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, danas objavila i prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. 

“Ne samo da koriste zemljište na održivi način, nego agrosolari pomažu i u povećanju zaliha najnezamjenjivijih resursa potrebnih za život, hrane, vode i zelene energije. Ujedno, agrosolarstvo vidimo kao priliku za nova ulaganja u poboljšanje poljoprivredne produktivnosti te smanjenje rizika od elementarnih nepogoda", istaknuo je Ivan Strunje, voditelj razvoja poslovanja u Neoenu. 

Kako napominje, ova tvrtka, međunarodni neovisni proizvođač zelene energije, gradnju planira u industrijskoj zoni ovog mjesta, za što je već kupljeno zemljište.

No, dok ne zaživi prva takva elektrana, željeli su kroz priručnik približiti javnosti dvostruku zelenu budućnost – u poljoprivredi i u proizvodnji obnovljive električne energije.

Prednosti u dvije važne proizvodnje 

Pojašnjavaju da kombinacija dvije važne proizvodnje, poljoprivrede te obnovljive električne energije, donosi višestruke prednosti: pod zaštitom solarnih panela uzgajane kulture su zaštićenije od prekomjerne topline, hladnoće i sunčevog oštećenja lišća i plodova, čime se povećava prinos određenih usjeva i vlažnost tla je veća.

Koristi su predstavili u prvom priručniku o agrosolarstvu u Hrvatskoj

Nadalje, vlasnici parcela ostvaruju dodatne prihode najmom svog zemljišta. Kažu i da se kod stočarstva, prema zadnjim studijama znanstvenika Colorado State Universitya, postavljanjem panela znatno povećava kvaliteta i količina trave pa su ovce posljedično puno zdravije, dok su ogradom zaštićene od vanjskih neprijatelja, primjerice vukova. 

"Bitno je naglasiti da postavljanjem panela na zemljištu za daljnju obradu ostaje dostupno preko 70 posto tla, dok se za stočarstvo ovaj postotak penje i na 90 posto, ovisno o tehnologiji i kulturama ili životinjama koje se uzgajaju", ističu naglašavajući da priručnik objašnjava kako izgledaju ta postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal.

Očuvanje okoliša 

Odlično su, kažu, rješenje i iz perspektive očuvanja okoliša i biološke raznolikosti. “Agrosolarstvo pomiruje interese zaštite okoliše, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije te ga zbog toga, u našim očima, čini najboljom praksom", poručio je Mario Mesarić, direktor Ires Ekologije.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, Marija Šćulac Domac, dodala je da Udruženje OIE HGK snažno podržava razvoj ovih elektrana te vjeruju da je to najbolji način za postizanje značajne proizvodnje obnovljive energije Hrvatskoj. Priručnik možete pronaći ovdje


Fotoprilog


Tagovi

Agrosolarstvo Elektrana Solarni paneli Obnovljivi izvori Ivan Strunje Mario Mesarić Marija Šćulac Domac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]