Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 10.02.2021. 18:00

Nagrada za inovaciju žena u poljoprivredi - pet je kandidatkinja, među njima i naša Marija Cafuk!

U finalu je uz Mađaricu, Belgijanku, Španjolku i Talijanku, i naša Marija Cafuk, kako u Copa Cogeca kažu, poznata uzgajivačica "Varaždinskog kupusa" koja na svome gospodarstvu koristi pametne poljoprivredne pristupe.

Foto: Depositphotos/maxsol7
  • 1.696
  • 513
  • 0

"Žena drži tri ćoška kuće", stara je narodna, a za one koje se bave i poljoprivredom slobodno možemo pridodati još jedan, četvrti "ćošak". Budi se prije sunca, brine o obitelji, životinjama, usjevima, nasadima, pravi zimnicu... ona je svojevrsni perpetuum mobile koji svoju energiju nadopunjuje s još više rada. 

Ali, to se oduvijek podrazumijevalo. Žene, posebno u ruralnim prostorima nikada nisu tražile valorizaciju i nagradu za svoj rad. On je, na sreću, prepoznat na višoj, EU razini. 

Nagrada za inovaciju žena u poljoprivredi kojom se želi istaknuti doprinos kojega one daju ruralnom razvoju, šumarstvu i agraru, prvi je puta predstavljena 2010. godine, a ove će joj biti šesto izdanje. Ustanovilo ju je Europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača Copa Cogeca, a vodeća tema je "Poljoprivrednice kao upraviteljice klimatskih inovacija". 

Kroz ovogodišnju se nagradu želi pokazati kako farmerice potiču razvoj novih poslovnih modela i njihovu aktivnu ulogu u rješavanju najvećih izazova u poljoprivredi i šumarstvu, a u odnosu na klimatske promjene.  

"Svakim novim izdanjem impresionirana sam raznolikošću kvalitete projekata koji nam dolaze iz cijele Europske unije. Među više od  četrdeset pristiglih prijava, ove je godine izbor bio vrlo težak", otkriva Lotta Folkesson, predsjednica Odbora za žene COPA-e dodajući kako žene u agraru iz godine u godinu ne vode samo ekonomski održive farme nego pokušavaju razviti i projekte koji sadrže socijalnu i dimenziju zaštite okoliša. 

"Zbog tog trebamo poticati više mladih da se pridruže našim redovima. Ovom nagradom želimo poslati jasnu poruku EU ženama: Usudite se baviti poljoprivredom!"

U najužem izboru je pet kandidatkinja među kojima je i Marija Cafuk iz Hrvatske, kako u Copa Cogeca kažu, poznata uzgajivačica "Varaždinskog kupusa" koja na svome gospodarstvu koristi pametni poljoprivredni pristup, o čemu ćete na stranicama Agrokluba uskoro više čitati. 

Osim nje, tu su Boglárka Biró iz Mađarske, šumarska inženjerka s 21 godinom iskustva koja kombinira profesionalno i osobno iskustvo održive poljoprivrede i upravljanja šumama. 

Nazaret Mateos Alvares iz Španjolske gljive uzgaja na ekološki način, kružnom ekonomijom s "nula" otpada. 

Talijanska kandidatkinja, Immacolata Migliaccio također je ekološka proizvođačica koja optimizira upotrebu digitalne i AI tehnologije u uzgoju svojih usjeva. 

Peta kandidatkinja je Ines Theunis iz Belgije koja se bavi stočarstvom, također održivom i kružnom proizvodnjom mesa vlastite etikete. 

Više o svim finalisticama potražite putem ove poveznice

Proglašenje pobjednice i dodjela nagrada održat će se 10. ožujka 2021. putem internetskog događaja.


Tagovi

Žene u poljoprivredi COPA COGECA Marija Cafuk Nagrada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)