Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 19.12.2021. 10:30

Nabaviti sada ili čekati - što će biti s cijenom mineralnih gnojiva?

Rast cijena mineralnih gnojiva, kod velikog broja poljoprivrednika rezultirao je oprezom kod nabave za proljetnu sezonu odnosno zalihu, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. Ima li kraja poskupljenjima?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 15.008
  • 1.145
  • 2

Nabaviti mineralna gnojiva po trenutnim, visokim cijenama ili čekati i nadati se njihovu smanjenju pa riskirati nedostatak na tržištu, pitanje je koje muči poljoprivredne proizvođače.

Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci trend rasta cijena, kod velikog broja farmera rezultirao je oprezom kod nabave za proljetnu sezonu odnosno zalihu, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. 

Razlog poskupljenja, kako objašnjavaju proizvođači gnojiva, je u značajnom povećanju cijene osnovnih sirovina za njegovu proizvodnju u odnosu na prethodne godine. Trenutna cijena plina koji je glavni input u proizvodnji, čak je 6 puta viša u odnosu na zadnji kvartal 2020. godine, a predviđanja su da će se visoka razina cijena zadržati sve do kraja drugog kvartala 2022. godine.

"Budući da udio plina u proizvodnji dušičnih gnojiva čini oko 90 posto ukupnog troška proizvodnje, jasno je da proizvođači mineralnih gnojiva slijede trend povećanjem cijena finalnih proizvoda", pojašnjavaju razloge poskupljenja.

Cijena plina smanjila i proizvodnju gnojiva

Također, cijene monoamonijevog fosfata (MAP- a) i kalijeve soli (KCL-a), glavnih sirovina u proizvodnji NPK gnojiva, su se udvostručile u odnosu na lipanj ove godine, a dodatan teret za europske proizvođače je i značajno povećanje naknada za emisiju CO2 koje su isto tako dosegnule povijesno visoku razinu.

Drastični skokovi cijena plina uzrokovali su obustavljanje ili smanjenje proizvodnje većine europskih tvornica mineralnih gnojiva u razdoblju od rujna do studenog ove godine, što će rezultirati limitiranim količinama svih mineralnih gnojiva za proljetnu sezonu prihrane i sjetve. Nastavno, Rusija, Kina, Egipat i Mađarska najavili su zabranu i/ili ograničavanje izvoza dušičnih gnojiva do svibnja 2022. godine, kako bi zadovoljili potrebe svojih lokalnih tržišta. 

Svi navedeni čimbenici, napominju proizvođači, ukazuju da će se visoka razina cijena mineralnih gnojiva zadržati sve do kraja proljetne sezone prihrane i sjetve, uz vrlo izvjesna logistička ograničenja zbog povećane potražnje dušičnih gnojiva u sezoni.

Manje prihrane, manji prinosi 

Dakako, napominju i da izostanak pravovremene nabave može značiti velik problem za krajnje proizvođače, jer time riskiraju nedostatak gnojiva na svojim poljima u najprometnijem djelu sezone. 

Izostavljanje gnojidbe dovodi do smanjenja prinosa i kvalitete proizvedene hrane, a u konačnici narušava cjelokupnu plodnost tla i produktivnost proizvodnje.

Inače, naš domaći proizvođač Petrokemija d.d., osigurao je, kažu, dovoljne količine svih mineralnih gnojiva potrebnih za opskrbu domaćeg i regionalnog tržišta. 


Tagovi

Cijena mineralnih gnojiva Drastičan rast cijena Cijena plina Limiritirane količine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]