Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 26.01.2014. 11:27

Na vjetrometini europske poljoprivrede

Hrvatska poljoprivreda ostala bez prava glasa u najmoćnijem europskom udruženju Copa-Cogeca

Foto: depositphotos.com, Copyrght outsiderzone
  • 632
  • 71
  • 0

COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations) je europsko udruženje poljoprivrednika koje tvori 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. COGECA (General Confederation of Agricultural Cooperatives in the European Union) je europsko udruženje poljoprivrednih zadruga u koje se ubraja 35 punih članica, 4 pridružene članice i 36 članica partnera. Ciljevi udruženja Copa-Cogeca prvenstveno se odnose na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Komisijom i drugim institucijama EU, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU, nalaženje rješenja koja su u zajedničkom interesu, održavanje i razvijanje kontakata s institucijama EU i svim drugim organizacijama i socijalnim partnerima na razini EU, promoviranje uloge zadruga i njihovih članova, olakšavanje i koordiniranje veza među svojim članovima i među nacionalnim komorama i zadrugama.

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) ima mogućnost postati ravnopravni sukreator europske agrarne politike i punopravna članica udruženja Copa-Cogeca. Iako je od 01.07.2013. članica Europske unije, Hrvatska zasad nema punopravnog predstavnika s pravom glasa u udruženju Copa-Cogeca, jednoj od najmoćnijih europskih poljoprivrednih organizacija.

Glas koji ima visoku cijenu

Kako je za Glas Slavonije otkrio predsjednik Komore Matija Brlošić, iznos godišnje članarine previsok je da bi je HPK mogao financirati isključivo iz vlastitih sredstava. "COPA-COGECA vrlo je jaka lobistička organizacija. Da smo punopravni članovi, mogli bismo sudjelovati u donošenju odluka i dobivati sve informacije koje se tiču poljoprivrede. No, zasad smo samo priduženi članovi, što znači da nemamo pravo glasa", rekao je Brlošić.

Pridruženi članovi Komore plaćaju oko 1.000 eura članarine, dok je punopravno članstvo mnogo skuplje. Iznos koji punopravne članice moraju uplatiti računa se svake godine iznovice, a za Hrvatsku bi, prema izračunima HPK, a za prošlu godinu iznosio gotovo 25.000 eura. I zbog tog pitanja, Komora je prošle godine zatražila sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom kako bi vidjeli može li se članarina sufinancirati dijelom iz proračuna Ministarstva. Jedno od mogućih rješenja je i uvođenje obvezatnog članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, iz čega bi se onda mogla sufinancirati članarina u europskoj organizaciji.

I u ministarstvu postoji svijest o važnosti europskog udruženja poljoprivrednika i njegovog utjecaja na donošenje europskih pravila u poljoprivrednom sektoru, a potvrđeno je da će se ministar Jakovina sastati s predstavnicima HPK.

Foto: depositphotos.com, Copyrght outsiderzone


Tagovi

Copa-Cogeca Matija Brlošić HPK ZPP Poljoprivredna organizacija Udruženje Zadruge


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]