Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled na 2022.
  • 31.12.2022. 09:00

Na visoke cijene i rat "nakalemila" se i suša - što je globalno obilježilo 2022.?

Godinu smo započeli puni nade, očekujući oporavak tržišta. Ništa se od toga nije dogodilo, dapače. Rat je uzrokovao tektonske poremećaje i doveo do nikad veće neizvjesnosti i straha u ono što donosi sutra

Foto: Depositphotos/ancoay
  • 135
  • 36
  • 0

Nakon dvije pandemijske godine, u 2022. smo gledali kao ozebao u sunce. Ratari su znali da ih čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva, zbog cijena goriva, gnojiva, sjemena, repromaterijala - no svi su se nadali stabilizaciji tržišta. 

Valjalo se pripremiti i na još jednu zimu bez snijega, golomrazicu, uštede u svim aspektima proizvodnje. 

A onda je na tlu Europe ruskom invazijom na Ukrajinu, 24. veljače započeo rat

Dani, tjedni i mjeseci koji su uslijedili, izuli su tržište iz cipela. Naime, Rusija i Ukrajina globalno su važne za proizvodnju žitarica, posebno pšenice. U sezoni 2020./21. Rusija je bila na prvom mjestu kao izvoznik ove žitarice u iznosu od 20 posto svjetskog tržišta, dok je Ukrajina s osam posto zauzimala četvrto mjesto poslije Kanade i Australije. Također, Rusija je veliki proizvođač gnojiva i plina. 

Deset mjeseci rata u Ukrajini - kakve posljedice na agrar ostavlja?

Izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, najvažnijeg puta za njihov transport iz Ukrajine je stao, sve tamo do kraja srpnja kada je otvoren koridor za žitarice. Sve je ovo pokrenulo tektonske poremećaje na tržištu - rast cijena žitarica, uljarica, energenata, hrane, pitanje ovisnosti, odnosno samodostatnosti u određenim proizvodima. 

Na sve se nakalemila i suša, drugu godinu zaredom. Pšenica ju je u većini europskih zemalja dobro podnijela, no duga razdoblja bez kapi kiše uz visoke temperature u srpnju i kolovozu, prvenstveno su se odrazile na kukuruz, a onda i suncokret te soju.

Da ipak ne bi bilo sve tako crno, ove je godine došlo do normalizacije sajamskih priredbi. Održani su brojni međunarodni sajmovi kao što su velika Agritechnica, Fruit Logistica, SIMA, EIMA, ali i mnogi drugi koje su posjetitelji s veseljem dočekali i pohodili. 

Pred nama je nova godina – više nego ikada obilježena s još većom nadom u bolje sutra, ali i strahom što ono donosi. Čeka nas još veća neizvjesnost, visoke cijene svih inputa, uštede, precizna planiranja svakog segmenta proizvodnje, a vrlo vjerojatno još jedna sušna sezona. 

Želimo vam da ju preživite što bezbolnije, a sreću ćemo ostaviti za neka bolja vremena. 

 


Tagovi

Poljoprivreda 2022 Rat u Ukrajini Poremećaji na tržištu Suša Visoke cijene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]