Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pučke izreke
  • 12.02.2023. 12:00

Na Valentinovo se ftičeki ženiju, a do po veljače loza plače

Dan svetog Valentina ujedno označava i polovicu mjeseca. Znate li koja se narodna vjerovanja i izreke o vremenu vežu uz ovog sveca?

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 274
  • 72
  • 0

Nakon Svijećnice i svetog Blaža, pred nama je omiljeni svetac zaljubljenih - Valentin. 

Obilježavanje Valentinova, 14. veljače, u Hrvatskoj se, istina, veže uz utjecaj američke kulture, međutim podaci kažu da je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da su se na taj dan ostavljala djeci peciva u obliku ptica. Objašnjenje je da je to dan kada i vrapci svadbuju odnosno da se "ftičeki ženiju".

Kako se počinju pariti i svijati gnijezda, smatralo se da je tog dana najbolje postaviti kvočku na jaja jer će dobro sjediti i izleći će se svi pilići. 

Postoji i vjerovanje da ako vrapci tog dana cvrkuću, uskoro će stići proljeće. 

Ono označava i polovicu mjeseca pa tako u pučkim izrekama o vremenu u knjizi Ante Čelana Gaganića stoji da do po veljače loza plače (ima soka i pogubno ju je tada rezati), kao i savjet "ne sadi lozu di žabe krekeću".

Tu su i "po veljače loza plače, od po ožujka pupak vanka, travanj listom, a svibanj cvitom". Navodi se i dio za povrće: Od po velje zelje u kovilje, Od po velje zelje u prdelje, (..) svaki korijen krene, svako zelje i svake želje. 

Dr. Rudolf Horvat u svojoj je knjizi "Narodni život i običaji Južnih Slavena", zapisao da je sv. Valent zaštitnik ljudi koji boluju od "nevolje". Narod ne radi ovaj dan, nego se ispovijeda, daruje novce i svijeće (duplire) na oltar, oko koga klečeći obilazi golih koljena, moleći Boga da ga oslobodi nevolja.

Inače, povezanost ovog mučenika uz ljubav potječe iz legende o mladoj kršćanki i rimskom legionaru, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac im je brak blagoslovio dok su umirali u samrtnom zagrljaju na postelji. 

Prvom čestitkom za Valentinovo smatra se pismo francuskog vojvode Karla Orleanskog supruzi iz zatočeništva u Engleskoj. 

Koje cvijeće izabrati za Valentinovo?

Zanimljivo je dodati i narodna vjerovanja koja kažu da ako djevojka na ovaj dan vidi crvendaća, udat će se za mornara. Preleti li pored nje vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara - udat će se za bogataša. 

Datum se bliži, ne zaboravite voljene i sretno vam Valentinovo! 

P.S. Naslovna fotografija odnosi se na Udrugu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Sveti Antun Pustinjak Ivanska" koji su prije 11 godina prvi put upriličili prikaz običaja biranja odabranice na Valentinovo. Crkveni zapisi iz 16. stoljeca navode da su mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu kuća svojih odabranica. 


Tagovi

Sveti Valentin Valentinovo Dan zaljubljenih Svaki tjedan svetac jedan Od po velje zelje u prdelje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]