Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalne blagajne
  • 02.08.2013.

Na tržnice stigle fiskalne blagajne, s njima i inspektori

Jučer je počela primjena mjera fiskalizacije na tržnicama, ali mnogo prodavača najavilo je da odlazi na kolektivne odmore. Smatraju da im fiskalizacija nameće nove troškove i otežava posao jer u špicama, kad najviše prodaju, čekanje računa usporava rad i tjera kupce

  • 275
  • 12
  • 0

Dio prodavača prihvatio je fiskalizaciju i uzeo blagajne, a mnogi su stekli i status obiteljskog poljoprivrednog proizvođača. No, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan smatra da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo na terenu utvrditi imaju li za to pokriće ili se radi o manipulacijama. Fiskalizacija u konačnici vodi postupnom odumiranju tržnica, rekao je Pervan.

Inspektori Porezne uprave danas do 13 sati obavili su 529 nadzora fiskalizacije na tržnicama te utvrdili nepravilnosti kod 14 obveznika fiskalizacije. Najviše nepravilnosti utvrđeno je u Rijeci, kod 5 obveznika, zatim u Dubrovniku 4, u Pazinu 2 te po 1 u Splitu, Virovitici i Bjelovaru, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Ministar financija Slavko Linić jučer je ponovio da će svi na tržnicama morati raditi po propisima, da se mjerama fiskalizacije, koje se od danas primjenjuju i na tržnicama, uglavnom protive oni neodgovorni koji su navikli ne plaćati porez i varati građane.

Porezna uprava u priopćenju na svojim mrežnim stranicama iznosi i rezultate nadzora od početka fiskalizacije, odnosno od početka ove godine. Tako su od 8. siječnja do danas, 1. kolovoza, inspektori Porezne urpave obavili 23.324 nadzora te utvrdili nepravilnosti kod 2.606 obveznika, od kojih je 509 dobilo privremenu zabranu obavljanja rada.

Najviše privremenih zabrana obavljanja rada bilo je u Zagrebu, njih 154, zatim slijedi Split s 54 zabranom te Dubrovnik s 53. Gradovi s najmanje privremenih zabrana obavljanja rada su Karlovac sa 7, Gospić s 8 i Sisak s 9. Od ostalih gradova, 31 privremenih zabrana rada rješenjem je izrečeno u Šibeniku, 24 u Rijeci, 21 u Osijeku, 20 u Pazinu, po 16 u Zadru i Varaždinu, 14 u Slavonskom Brodu, po 13 u Požegi, Bjelovaru i Čakovcu, 12 u Vukovaru, 11 u Krapini te po 10 u Virovitici i Koprivnici, navode iz Porezne uprave.

Da se još jednom razmotri mogućnost izuzimanja tržnica i otvorenih prostora od fiskalizacije, pozvala je i Hrvatska obrtnička komora (HOK).

HOK je priopćio kako je Ministarstvu financija uputio primjedbe i prijedloge vezane za obvezu fiskalizacije na tržnicama i otvorenim prostorima. Napominje tako da su svi korisnici javnih površina, zakupci klupa ili štandova, oduvijek bili porezni obveznici koji su bili dužni voditi poslovne knjige te po poreznoj prijavi plaćati odgovarajuće poreze.

Oni doprinose i za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, porez na tvrtku, porez za korištenje javnih površina i ostalo, a ispravnost njihova poslovanja pratila je Porezna uprava kroz redovite nadzore te za propuste u poslovanju izricala zakonom određene kazne. Jedina razlika koja je postojala između korisnika javnih površina i korisnika poslovnih prostora zatvorenog tipa, ističu u HOK-u, bila je neobaveza izdavanja računa (osim na zahtjev kupca), čime su se uvažavale specifičnosti poslovanja na tržnicama i otvorenim prostorima - izloženost vremenskim uvjetima, skučenost prostora poslovanja, fleksibilnost radnog vremena te sezonsko poslovanje u turističkim mjestima.

Sukladno tome HOK smatra da bi se trebale uvažiti gore navedene specifičnosti poslovanja na tržnicama i otvorenim prostorima te da bi njihovi korisnici zbog toga trebali biti izuzeti iz fiskalizacije, stoji u priopćenju HOK-a.

Udruga tržnica tražit će ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji

Udruga hrvatskih tržnica u rujnu će Ustavnom sudu predati na ocjenu ustavnosti Zakon o fiskalizaciji, kao i Odluku Vlade o oslobođenju od obveze fiskalizacije za prigodnu prodaju na sajmovima, priredbama i izložbama, najavio je predsjednik Udruge Niko Pervan.

Također će i od Europske unije zatražiti zaštitu tradicionalne prodaje na tržnicama i sajmovima, odnosno njihov odvjetnik će ovih dana od Europske kuće i Europske komisije zatražiti savjet kome da se u Uniji obrate da bi se spriječila diskriminacija hrvatskih trgovaca. Oni, tvrdi Pervan, od danas moraju izdavati račune preko fiskalne blagajne, a prodavači iz drugih zemalja to ne moraju činiti.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Fiskalne blagajne Fiskalizacija Tržnica Inspektori Niko Pervan Ocjena ustavnosti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]