Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Limitiranje cijena
  • 13.03.2023. 10:30

Na tržištu je kaos, poljoprivredni proizvođači taoci su Vladinih mjera

U srazu trgovački lanci - Vlada, kraći kraj izvlači agrarni sektor, upozoravaju poljoprivredni proizvođači koji su već mjesecima u nezavidnoj situaciji.

Foto: Depositphotos/06photo
  • 350
  • 81
  • 0

Dok Vlada danas predstavlja nove mjere pomoći građanima na Gospodarsko-socijalnom vijeću, dobavljači odnosno poljoprivrednici, ribari i prehrambena industrija, izvlače kraći kraj u srazu trgovački lanci - izvršna vlast. 

Prvi kvartal godine uvijek je vrijeme dogovaranja novih uvjeta suradnje, a nju im, zbog Vladina limitiranja cijena, trgovci - otkazuju. Naime, dobavljači dosad nisu dizali cijene, a takva prodaja zbog niza poskupljenja sirovina, više nije moguća. Sada kada su najavili povećanje, trgovci ne pristaju otkupljivati jer svoje cijene zbog Vladinih mjera ne smiju dizati. 

"Zdrav razum i logika ne dopuštaju nam da isporučujemo po staroj cijeni. Već smo u problemima, a ovako si samo pravimo dodatni minus", doznajemo u razgovoru s poljoprivrednim proizvođačima koji su se našli u nemiloj situaciji. 

Zbog Vladinih mjera trgovački lanci otkazuju suradnju hrvatskim proizvođačima?

I dosad je za svaku isporuku bilo: hoćeš-nećeš. A s obzirom da se otkazuju suradnje to za proizvođače znači tek jedno - nema isporuke, nema zarade. Trgovački centri, podsjećaju, kupe neki proizvod po primjerice 4,5 kune, a prodaju za 15 i ne žele se odreći 20 ili 50 lipa koliko bi bilo dovoljno da se spasi nečija primarna proizvodnja. I nitko ih ne može natjerati da to učine. 

Jedino rješenje koje proizvođači vide je da Vlada ukine mjere i da se završi kaos na tržištu jer ovime se samo dodatno produbljuje recesija. Upozoravaju da će isto dovesti do nestašice određenih proizvoda, ali i da bi na policama domaći brendovi mogli biti daleko skuplji od trgovačkih. Građani već sada mahom gledaju cijenu, manje kvalitetu i to će značiti daljnji slom manjih proizvođača. U problemu će se naći i naši veliki proizvođači, prehrambene industrije, kojima je zbog pozicije koju imaju danas ipak lakše opstati, premda i oni itekako osjećaju krizu. 

"Prodavati svoj proizvod ispod proizvođačke cijene više se ne može, a to je ono što se od nas traži. Vlada limitira s jedne strane, trgovački lanci odbijaju suradnju, a mi radimo s minusom", kažu nam napominjući da su već sada mnogi ugasili proizvodnju, a pitanje je kad će i drugi jer je stanje neodrživo. 

Produbljivanje recesije 

Nedavno je i naš ekonomski analitičar dr.sc. Dejan Kovač upozorio da Hrvatska nema dovoljno velikih domaćih gospodarstava koji bi mogli nametnuti svoju cijenu trgovačkim lancima.

Prethodno je već istaknuo da ograničavanjem cijena država ne štiti građane, već kupuje jeftine političke bodove s visokim troškom u budućnosti. Ograničavanje će dovesti do produžene adaptacije prelaska na euro i dok drugim državama bude inflacija padala, nama će se zadržati visoka u trenucima kada kamate cijeloj Eurozoni idu gore.

Građani će se zbog jeftinijih namirnica pet dana radovati, šesti zaboraviti. A agrarni sektor?

"Visoka inflacija, visoke kamate, visoka zaduženost, niska kupovna moć građana - gdje ćeš gori scenarij", upozorio je Kovač. Na isto je još u rujnu prošle godine upozoravala Hrvatska poljoprivredna komora istaknuvši da nije poznato kakav će efekt mjere ostaviti na poljoprivredu, hoće li se ići u obeštećenja pojedinog sektora, posebice onih koji su već teško pogođeni kao što je mljekarski, svinjogojstvo pa i šećer jer smo od pet ostali na jednoj šećerani.

Naveli su i da je cijeli paket slabo iskomuniciran, učinci nepoznati, a u međuvremenu se zatvaraju mljekare, svinjogojske farme. "Bilo koje zadiranje države u regulaciju tržišta platit će krajnji potrošači", rekao je tada i prof.dr.sc. Ivo Grgić.


Tagovi

Vlada Trgovački lanci Mjere Mali proizvođači Dobavljači Cijene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]