Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N1
  • 25.02.2022. 09:55
  • Vukovarsko-srijemska, Ivankovo

Na istoku Hrvatske potvrđen novi slučaj ptičje gripe

Riječ je o virusu podtipa H5N1 koji nastavlja cirkulirati u populaciji divljih ptica na području Hrvatske.

Foto: Depositphotos/Michael6882
  • 192
  • 42
  • 0

Visokopatogena influenca ptica potvrđena je 21. veljače ove godine u uzorku uginulih crvenokljunih labudova s područja Vukovarsko-srijemske županije u općini Ivankovo (rijeka Biđ), izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako kažu, riječ je o virusu podtipa H5N1 koji nastavlja cirkulirati u populaciji divljih ptica na našem području.

S obzirom na to da su odrađene sve propisane mjere u zonama ograničenja na području Osječko-baranjske županije koje su postavljene zbog izbijanja influence, u domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u siječnju 2022. godine te nisu utvrđeni novi slučajevi u domaće peradi, ukinute su mjere koje su se odnosile na predmetne zone ograničenja, navodi Ministarstvo.

Prijavite simptome

No, zbog trenutne epidemiološke situacije i nastavak cirkulacije virusa u populaciji divljih ptica, ponovno ističu važnost pridržavanja svih mjera određenih Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence na području Republike Hrvatske (NN, 132/21).

Na snagu stupile stroge mjere zbog ptičje gripe - perad mora biti zatvorena

Također, apeliraju na posjednike da se, bez obzira na broj ptica koje imaju na svojim gospodarstvima, obvezno pridržavaju istih, a svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja, smanjenje proizvodnje, smanjen unos hrane i/ili vode te uginuća u zatočeništvu obavezno prijave nadležnoj veterinarskoj organizaciji.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je Europsku komisiju o ovim potvrđenim slučajevima influence te je osigurana 24-satna pripravnost na broj telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.

Sve informacije i preporuke dostupne su ovdje.


Tagovi

Ptičja gripa Ministarstvo poljoprivrede Mjere zaštite Perad Virus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]