Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 27.04.2020. 19:00
  • Nizozemska

Na dvije farme kuna u Nizozemskoj otkriven koronavirus

Životinje su imale različite simptome, uključujući i respiratorne probleme nakon čega je pokrenuta istraga.

Foto: Depositphotos/Romoro (ilustracija)
  • 560
  • 73
  • 0

Na dvije farme kuna u Nizozemskoj otkrivena je zaraza koronavirusom, nakon čega su stavljene u karantenu, priopćilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede. Vjeruje se da su kune, koje se uzgajaju radi krzna, inficirali zaposlenici oboljeli od virusa. 

Životinje su imale različite simptome, uključujući i respiratorne probleme nakon čega je pokrenuta istraga. Dosadašnje je istraživanje pokazalo da je ova vrsta životinja osjetljivija na zarazu Covidom-19. Trenutno nema naznaka, navodi se u priopćenju, da domaće životinje ili kućni ljubimci igraju ulogu u širenju ovog soja virusa. Glavni njegov prenositelj je i dalje - čovjek. 

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom - kokoši, patke i svinje otporne?

U ministarstvu su odmah najavili mjere predostrožnosti. Za farmere, veterinare i osobe u istraživačkim institucijama je uvedena obveza izvještavanja, a u slučaju da postoje respiratorni problemi i povećana smrtnost kuna, moraju ih prijaviti. Također, kako bi se spriječilo moguće širenje virusa na druga poljoprivredna gospodarstva, ni životinje ni stajski gnoj ne smiju napustiti zaraženu farmu. Budući da za ostale životinje u stočarstvu ne postoji sumnja o sklonosti ovom oboljenju, navedene mjere odnose se samo na kune. 

Kao mjeru opreza uzimaju se i uzorci zraka i prašine na farmama, a građanima je savjetovano da se ne šetaju niti bicikliraju u krugu 400 metara od farmi. Kada je riječ o ove dvije farme koje se nalaze na jugu Nizozemske, u blizini gradova Gemert-Bakel i Laarbeek, odlučeno je zatvoriti javnu cestu u njihovoj blizini. 

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za Covid-19?

Krzna kuna prodaju se u Kini, Koreji, Grčkoj i Turskoj. Nakon pritiska aktivista za prava životinja, nizozemska je vlada još 2013. zabranila otvaranje novih farmi, a plan je postojeće zatvoriti do 2024. godine. 


Tagovi

Covid-19 Farma kuna Nizozemska Koronavirus Zaraza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]