Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mutne rijeke
  • 24.06.2019. 12:45
  • Karlovačka, Karlovac

Mrežnica i dalje neprepoznatljivo mutna - tko je kriv?

Nisu krive samo obilne padaline, nego i nekontrolirana sječa šuma, a vrlo vjerojatno i utjecaj akumulacijskog jezera HE Lešće.

Foto: Mirela Blažanović
  • 998
  • 91
  • 1

Smeđe i mutne, Mrežnica i Korana, rijeke poznate po čistoći i bistrini svoje vode, ovih su dana glavna tema ljubitelja prirode, ali još više lokalnih stanovnika koji se bave riječnim turizmom

Što se događa s rijekama, pitanje je koji si mnogi postavljaju, a pojašnjenja idu od onih da su razlog obilne padaline do toga da je kriva hidro elektrana. Čak ni najstariji stanovnici koji žive uz obale ovih rijeka ne pamte tako mutnu i blatnu vodu usred lipnja. 

Zbog zamućenja rijeka u Karlovcu je u subotu, 22. lipnja zasjedao Stožer civilne zaštite Karlovačke županije. Grad Karlovac u svom priopćenju sa sastanka piše kako se spominje nekontrolirana sječa šuma, posebno privatnih. "U osam godina rada HE Lešće žitelji uz rijeku Dobru i Mrežnicu svjedoče promjenama na vodotoku. Konačno, u ovoj godini dogodila su se četiri rekordna vodostaja – dva na Korani i dva na Mrežnici. Ono što se sigurno može zaključiti da je, između ostalog, uzrok u globalnim klimatskim poremećajima", stoji u priopćenju, a doneseni su i zadaci kao što je spuštanje razine vode akumulacijskog jezera HE Lešće za dva metra dok će Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije inzistirati da u djelokrugu rada povjerenstva koje je imenovala Vlada RH za praćenje utjecaja rada HE Lešće na nizvodni tok rijeke Dobre, bude i promatranje utjecaja na ostale rijeke, a posebno na Mrežnicu. Također, jedan od zadataka je i snimanje dronom iz zraka, posebno na lokacijama gdje dolazi do povećane sječe privatnih šuma. Ostale zadatke i zaključke možete pogledati ovdje

Taj je dan su na portalu Radio Mrežnica dobili dojavu čitatelja o pomoru malih riba i školjki na ušću Korane u Kupu u Karlovcu, te nesnosnom smradu koji se uslijed toga širio. Mještani kažu da je probijen slap zbog čega se spustila razina Korane i dovela do ovog stanja. U Stožeru Civilne zaštite taj su dan najavili sanaciju, odnosno nabačaj kamenog materijala na ovoj lokaciji.

Već idući dan, u nedjelju, 23. lipnja na rijeci Mrežnici zamućenje je i dalje bilo prisutno, međutim u Generalskom Stolu utvrđeno je 75-postotno bistrenje rijeke, u Zvečaju od 30 do 60 posto, dok je na gradskom kupalištu u Dugoj Resi bilo jedva vidljivo. Što se tiče Korane, uzvodno od ušća Mrežnice do ušća Radonje u Tušiloviću je bila manje zamućena iako je Radonjom još uvijek tekla zamuljena voda. Ronioci su obišli četiri velika izvora rijeke Mrežnice u zaseoku Erdelj, Leskar, Mateško Selo i Zvečaj gdje su utvrdili kako isti nisu uzrok zamućenja. 

U svom današnjem priopćenju Grad Karlovac piše kako su koranski pritoci i kiša stabilno, ali je Mrežnica još uvijek zamućena. Kažu, teško je znati kada će se ponovo izbistriti i kada će se u njoj moći kupati. 


Tagovi

Korana Mrežnica Zamućenje rijeka HE Lešće Sječa šuma


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]