Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 10.06.2020. 11:05

Moratorij na prodaju zemljišta strancima je zatražen, no je li odobren?

Premda se pojavila informacija da je Hrvatskoj rok produljen do 2023., povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, na to je pitanje odbio odgovoriti novinarima Euractiva.

Foto: Karolina Rastija
  • 754
  • 148
  • 0

Hrvatska vlada je zatražila produljenje moratorija na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima, no je li on doista i odobren, kako se ovih dana pojavila informacija, povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski odbio im je odgovoriti, piše Euractiv

Naglasio je, pišu, da u načelu pristup zemlji treba biti jednak za sve građane EU-a, iako u potpunosti i razumije zašto neke članice uvode određena ograničenja.

Napomenuo je i da je 52% poljoprivrednog zemljišta Europske unije koncentrirano u rukama svega 3% vlasnika. "To je razlog zbog kojeg prava za kupnju zemljišta treba pratiti i kontrolirati", zaključio je povjerenik.

Rok istječe 1. srpnja 

Iz Euractiva podsjećaju i da je kao dio Sporazuma o pristupanju Hrvatske, EU odobrila prijelazno razdoblje od sedam godina u kojem hrvatsko zemljište mogu kupovati samo njezini poljoprivrednici. Prijelazno razdoblje traje od 2013. godine pa sve do 1. srpnja 2020. godine, ali je sporazumom o članstvu predviđena i mogućnost produljenja roka na još tri godine, ako su razlozi zbog kojih je zabrana uvedena još uvijek valjani.

Produljene su iz Ministarstva poljoprivrede zatražili i prije isteka roka, pojašnjavajući kako i dalje stoje razlozi zbog kojih je moratorij i uveden.

I sama ministrica Marija Vučković, navodi Euractiv, izjavila je nakon neformalnog sastanka ministara poljoprivrede EU da hrvatska vlada još uvijek čeka službeno očitovanje Europske komisije o tome.

Očekujemo objavu odluke Europske komisije uskoro. Hrvatska se potrudila argumentirano obrazložiti i podacima potkrijepiti svoj zahtjev. Vjerujemo u pozitivnu odluku, kažu iz Ministarstva poljoprivrede. 

Naglasila je i kako Zahtjev za produljenje ne podrazumijeva da Zajednička poljoprivreda politika nije bila učinkovita u proteklih sedam godina. Glavni razlog je strah da bi, dopusti li se kupovina zemljišta, u kratkom roku moglo biti 'razgrabljeno', posebice jer je plodno i jeftinije nego u ostalim zemljama. "Zato mislim da je naš zahtjev opravdan. Želim još malo zaštititi naše poljoprivrednike“, poručila je Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede: Očekujemo odluku uskoro 

Prema podacima Eurostat-a, cijena obradive zemlje u Hrvatskoj iznosi u prosjeku 3.285 eura po hektaru, što je čini jednim od najjeftinijih u EU, poslije jugozapadnog dijela Bugarske, najsjevernijeg i najmanje naseljenog dijela Švedske i Estonije.

Prema zahtjevu, bude li odobren, moratorij će biti produljen do 30. lipnja 2023. godine. 

"Očekujemo objavu odluke Europske komisije uskoro. Hrvatska se potrudila argumentirano obrazložiti i podacima potkrijepiti svoj zahtjev, pri čemu zahvaljujemo na suradnji i Državnom zavodu za statistiku, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu uprave, Hrvatskom centru za razminiranje, Državnoj geodetskoj upravi te nadležnoj upravi Europske komisije. Vjerujemo u pozitivnu odluku", odgovorili su za Agroklub iz Ministarstva poljoprivrede. 


Izvori

EurActiv


Tagovi

Zemljište Hrvatska Prodaja Stranci Moratorij Marija Vučković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.