Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Franjo Dominković
  • 11.08.2015. 10:30

Morat će se raspisati novi natječaj za Mjeru 4!

Dodvoravanje velikima, stara mehanizacija na našim poljima te tko nas i zašto gotovo uvijek prošeta žedne preko vode, bile su neke od tema razgovora s dopredsjednikom Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, Franjom Dominkovićem.

  • 1.413
  • 220
  • 0

Prašina zbog povećanja novca u Mjeri 4 Ulaganja u fizičku imovinu te trima podmjerama odnosno operacijama, koje su dio Programa ruralnog razvoja RH, očito se neće samo tako slegnuti.

No ovoga puta nije u pitanju samo nezadovoljstvo malih OPG-ova, već i prodavača mehanizacije, koje ide do te mjere da je navodno realno očekivati i ukidanje hrvatskih zastupništva nekih marki.

Ubrzo, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede objavilo informaciju o povećanju novca, među prvima je reagirao dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, Franjo Dominković, ističući da će najveći dio, ovog financijski povećanog kolača, biti podijeljen samo manjem broju velikih igrača, dok gotovo tisuću onih koji su se također prijavili na natječaj, jednostavno neće proći. Sada, dva dana kasnije, o svemu tome smo detaljnije popričali.

Neće uhvatiti korak s modernizacijom

Kakve posljedice možemo očekivati zbog promjena u natječaju?

Nije ovdje bojazan u tome da će se ukinuti zastupništva nekih brandova poljoprivredne mehanizacije. To se neće dogoditi, eventualno može doći će do promjene zastupnika, odnosno propasti nekih od postojećih prodavatelja, zastupnika. Naime, od početka krize 2008. godine, već je promijenjeno dosta zastupništava, primjerice, John Deere, Claas, New Holland, Fendt, Massey Ferguson, a bilo je i stečajeva među poduzećima koja su ih zastupala, npr. Step CO d.o.o., Oro Internacional d.o.o., Maco agrar d.o.o. i neka druga.

Nema sigurnog prolaza

Međutim, promjena zastupništva nije ono čega se trebamo bojati, pa čak niti likvidacije nekoliko trgovačkih poduzeća, već je srž problema koji se, uz ovako postavljen natječaj, krije u činjenici da preko 1.000 malih poljoprivrednih poduzeća i OPG-ova neće uspjeti uhvatiti korak s modernizacijom kakva postoji u ostalim zemljama, starijim članicama EU. Po meni je najveći problem ovoga natječaja, što tih tisuću malih poduzeća i OPG-ova niti ne zna što im se sprema.

A sprema im se neprolazak na natječaju, za projekte kojega su dali jako puno novca. Problem je i razočarenje u Ministarstvo poljoprivrede i Europsku komisiju, jer nam je rečeno da sredstava iz EU fondova ima dovoljno i samo nam je bilo govoreno, neka krenemo s projektima. Nadalje, problem je ono što je poznato, unatoč tajnosti Agencije za plaćanja u poljoprivredi, da nek veći aplikanti, očekuju siguran prolaz na ovom natječaju. Ako je bila točna informacija koju su plasirali ti, koji su računali da će biti među ta prethodno najavljena 24 projekta, za koje je bilo namijenjeno 370 tisuća kuna, onda je pitanje koliko će ih proći u sada predloženih 861.000.000 kuna?!

Od 2008. drastičan pad kupovine mehanizacije

Tko su ti koji su bili sigurni da će proći?

Mislim da većina zna o kome je riječ.

Je li točno da će Udruga čiji ste potpredsjednik, tražiti poništenje natječaja i jeste li u kontaktu s Ministarstvom poljoprivrede? Postoji li mogućnost nekakvog dogovora koji bi barem donekle zadovoljio obje strane?

Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, htjela bi da na natječaju prođu svi oni koji su podnijeli valjane i kompletirane zahtjeve, a pogotovo oni koji su najavili kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Za nas je to utoliko značajnije, jer hrvatski poljoprivrednici još od 2008. godine i početka ove ekonomske krize, praktički ne kupuju novu mehanizaciju. Postojeća je danas jako stara i upravo zbog toga naši su poljoprivrednici i tražili potporu za njezino obnavljanje. Mi smo upozoravali ministarstvo da će biti jako puno zahtjeva za nabavku mehanizacije, kao što smo na to upozoravali i prethodna ministarstva poljoprivrede kod korištenja IPARD programa. Kontakata je bilo prije natječaja, ali ne i nakon njegova raspisivanja. Nismo dobili niti odgovore na naše dopise i prijedloge, iako su nam iz Europske komisije kazali da ministarstvo odnosno Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, mora odgovoriti na njih.

Smanjiti maksimalni iznos potpore!

Kakav je stav vaše udruge, odnosno kako bi trebao izgledati ponovljeni natječaj za kupnju poljoprivredne mehanizacije?

Kada mi predlažemo poništenje natječaja i raspisivanje novoga, onda prije svega mislimo na smanjenje maksimalnog iznosa potpore, čime bi se omogućio prolazak što većeg broja zahtjeva. Također, inzistiramo na tome da se onemogući korištenje poticaja za više vlasnički povezanih poduzeća i OPG-ova, te točno odredi koliko će se sredstava moći dodijeliti velikim, a koliko malim poduzećima, odnosno poljoprivrednim gospodarstvima. Sve je to bilo predviđeno i u vrijeme izrade pravilnika, a onda je neposredno prije natječaja od 15. veljače, taj pravilnik u zadnji čas izmijenjen. Puno je još otvorenih pitanja vezanih uz ovaj natječaj, kao i one buduće. Jednostavno, trebat će ih kvalitetnije pripremati.

Svaka nova propala firma nova je tužna priča!

Tvrtka Poljoopskrba Međunarodna trgovina d.o.o., čiji ste direktor i sama se bavi distribucijom traktora i poljoprivredne mehanizacije pojedinih marki. Imate li saznanja je su li i koliko su s ovim problemima upoznati strani proizvođači mehanizacije, s obzirom da znamo da ih u Hrvatskoj gotovo i nema?

Inozemni proizvođači poljoprivredne mehanizacije upoznati su s problematikom ovog natječaja i isto tako negoduju, jer su itekako zainteresirani za prodaju na području Hrvatske, što dokazuje i činjenica da su i u zadnjih sedam kriznih godina, svi prisutni na našem malom tržištu. Međutim, još nezadovoljniji su domaći proizvođači poljoprivredne mehanizacije, bili oni u stranom vlasništvu, primjerice Same Deutz-Fahr Žetelice d.o.o. Županja ili u domaćem, kao što su Labinprogres d.o.o., OLT Osijek, Prima Commerce d.o.o. Bjelovar i Zvijezda 2005 iz Našica, jer je svima jasno da će teško preživjeti, ukoliko im se prodaja ne podrži europskim poticajima. A svaka nova propala firma u našoj zemlji i svaki novi bivši radnik na Zavodu za zapošljavanje, nova je tužna priča.

Slovenija kupuje pet puta više traktora!

Spomenuli ste da u Sloveniji sve to ide puno drugačije. U kojem smislu?

Zapitajte se, nije li nelogično da Slovenija kupuje pet puta više traktora i druge mehanizacije nego Hrvatska? Ili je to ipak logično, kada znamo da Slovenija kosi pašnjake i na preko tisuću metara nadmorske visine, dok mi ne kosimo niti one oko Slavonskoga broda, na Baniji, Kordunu ili da ni ne spominjemo Liku.

Kombajni stari 20 godina

Osim što sada tražite poništenje ovoga i raspisivanje novoga natječaja, čime se udruga još bavi?

Pripremamo podatke o stanju poljoprivredne mehanizacije i to ne samo traktora već i druge mehanizacije te opreme. Primjerice, u Hrvatskoj je u posljednjih 15 godina nabavljeno pet novih kombajna za vađenje šećerne repe, a svi ostali su stari 20 i više godina. Istovremeno, usporedbe radi, pripremamo i podatke o prodaji mehanizacije u ostalim zemljama članicama EU i mislim da će biti zanimljivi.


Tagovi

Mjera 4 Program ruralnog razvoja Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme Prodavači mehanizacije Same Deutz-Fahr žetelice d.o.o. Slovenija Traktori Kombajni Slavonski Brod Banija Kordun Lika Labinprogres d.o.o. OLT Osijek Pri


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]