Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monsanto
  • 08.10.2013. 19:51

Monsantova revolucija poljoprivrede ili profita?

Novi trend uzgoja hrane u potpunosti uključuje visokotehnološke uređaje - "FieldScripts", Monsantov satelit povezan sa software-om na mobilnom uređaju poljoprivrednika kojim kontrolira - sve

Foto: RGBStock.com
  • 1.133
  • 166
  • 0

Nesvakidašnji projekt spajanja traktora na Monsantov software koji će poljoprivrednicima pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, naziva se "FieldScripts" - a radi se o Monsantovom satelitu utemeljenom na znanstvenom software-u koji će biti spojen sa mobilnim uređajima poljoprivrednika - i to sve dok sjede na traktoru. Podaci primljeni od Monsanta će primjerice, automatski instalirati povoljne postavke, ovisno koji dio posla se obavlja na polju.

Biotehnološki gigant Monsanto najavio je otvaranje i nove ''Klimatske korporacije'' u koju ulaže 930 milijuna dolara, a koja će se baviti istraživanjem klime i analizom podataka, kako bi pomogli proizvođačima da povećaju urod na usjevima sa što manje uloženih sredstava.

Visokotehnološki uređaji u uzgoju hrane

Monsanto je u javnosti predstavljanjem projekta istaknuo kako već ima pripremljen cijeli niz alata spremnih da unaprijede proizvođače koji će pomagati da se postojeći usjevi pojačaju i smanje rizici oko gubitaka tijekom sezone uzgoja. ''Klimatska korporacija'' usmjerena je na pomoći znanosti koja će poljoprivrednicima neprestano pomagati svojim podacima i analizama, a sve to će rezultirati mnogim dobnrobitima za proizvođače i stvoriti im nove resurse.

Ova nova tvrtka će nuditi mnoštvo alata i mogućnosti koji neće biti korišteni samo za točno predviđanje lokalnog vremena, već će biti služiti za spajanje na Monsantov software koji će pomagati farmerima da rade sa kartom svoje parcele koju obrađuju, podacima o zemljištu i sjemenom. U ovom trenutku se testira trivijalna verzija software-a na 160 farmera diljem Amerike na 40,000 jutara zemlje.

Druge kompanije osim Monsanta također sudjeluju u projektu sa proizvođačima i to sa svojim visokotehnološkim uređajima. ''DuPont Pioneer'' ovo ljeto utemeljio je također online središte pomoću kojeg poljoprivrednicima daje automatski pristup zemljištu, vremenu i drugim informacijama - nazvano ''Field 360''. Kako će rezultirati posljednji Monsantov projekt je za sada je nemoguće odgovoriti.

Međutim, uzevši u obzir i druge biotehnološke gigante koji poduzimaju jednake korake, možemo zaključiti kako se radi o novom trendu uzgoja hrane koji će u potpunosti uključivati visokotehnološke uređaje. Ovakav način proizvodnje hrane mogao bi biti puno kvalitetniji od prethodnog, no ne treba zaboraviti prevlast velikih korporacija koje bi mogle preuzeti cjelokupnu proizvodnju i tako male poljoprivrednike ostaviti na milost i nemilost okrutnim vremenskim, ali i tržišnim uvjetima.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Monsanto FieldScripts Klimatske korporacije Software DuPont Pioneer Field 360 Satelit


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]