Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spas ili propast za poljoprivredu?
  • 18.06.2014. 11:20

Monsanto donirao sjeme poplavljenim područjima!

Zloglasni američki div Monsanto u javnost je plasirao "dirljivu priču" o donaciji sjemena zemljama pogođenim katastrofalnim poplavama – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini

Foto: sxc.hu
  • 1.140
  • 246
  • 0

Monsanto, najokrutniji i najveći igrač u lobiranju podmuklo stiže na hrvatska, bosanska i srpska poplavljena polja. Prve pobjedničke kockice Monsanto je bacio u SAD-u, tako što je lobiranjem izborio da se dopusti patentiranje genetski modificiranog sjemena, a sada u kompaniji pobjedonosno trljaju ruke rugajući se onima kojima je u ovim trenutcima najteže.

Pomoć poplavljenima u Monsantovom sjemenu?

Zloglasni američki div Monsanto u javnost je plasirao "dirljivu priču" o donaciji sjemena zemljama pogođenim katastrofalnim poplavama - Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U Lijepoj našoj, kao i u ostale dvije zemlje regije ne uzgaja se GMO, a hrvatski zakoni ga još uvijek zabranjuju, a očigledno je da nam ova "velikodušna akcija" Monsanta na naša polja donosi novu eru u poljoprivredi.

Donacija sjemena ratarskih i povrtlarskih kultura drži se u strogoj tajnosti, jer ipak radi se događaju koji u nikakvoj mjeri "nema utjecaja" na budućnost poljoprivrede ovih prostora. Poplave koje su u prošlog mjeseca pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju ocijenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je snašla zemlje Balkana u posljednjih sto godina. Monsanto, kao jedan od najvećih GMO igrača prepoznao je priliku i odlučio se na mala vrata ušuljati na naše oranice i uz to pobrati simpatije onih koji ni ne slute što se krije iza ove akcije. Iza namjere da se pomogne u sanaciji štete poljoprivrednih površina te što prije zasiju nove kulture i ponovno pokrene proizvodnja na poplavama opustošenim poljima, kriju se puno dublji i veći interesi.

Donirano sjeme ukupne vrijednosti 445 tisuća eura

Donacija u sjemenu ukupne vrijednosti 445 tisuća eura poslano je u tri zemlje. Sjeme kukuruza Monsanto, ukupne vrijednosti 275 tisuća isporučeno je u susjednu Srbiju, a ima ga dovoljno da se zasije na 3.000 hektara, dok je sjeme rajčice, krastavaca i kupusa vrijedno 75.000 eura raspršeno u sve tri zemlje.

Monsanto nam je svima dobro znan kako korporacija koja ima ogromnu ambiciju postati apsolutni monopolist kada je u pitanju proizvodnja i prodaja sjemena, patentiranog i zaštićenog, osim intelektualnim pravima, i na način da se ne može razmnožavati nakon jedne sjetve. Osim utjecaja na okoliš i bioraznolikost, ti usjevi imaju utjecaj i na ljudsko zdravlje. GMO usjevi donedavno su bili zabranjeni na području Europske unije, što ipak nije spriječilo Monsanto da prodre u Portugal i Španjolsku, a po svemu sudeći ovo im je jedinstvena prilika da se na mala vrata, uz "velikodušnu humanitarnu akciju" uvuku i na naša polja.

Foto: sxc.hu


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

GMO sjeme Donacija Humanitarna akcija Kukuruz Rajčica Krastavci Kupus Poplave Poplavljena polja Hrvatska BiH Srbija GMO donacija


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.