Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije u poljoprivredi
  • 15.05.2020. 07:30

Moderni feudalizam: Predložen zakon kojim bi se mali poljoprivrednici štitili od oligarha

Prema EPP-u, novi bi zakon trebao ograničiti subvencije po fizičkoj osobi, uvesti jasan registar stvarnih vlasnika tvrtki i spriječiti krađu zemljišta, izjavila je bivša europarlamentarka Monika Hohlmeier.

Foto: Depositphotos/NataliiaMelnyc
  • 7.426
  • 632
  • 0

Europskom parlamentu je predložen novi zakon koji bi štitio male i srednje poljoprivrednike od oligarha i vlasnika velikih zemljišnih površina koje svoje proizvode prodaju na veliko. Njime bi se, kako ističe predlagatelj, Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), spriječilo iskorištavanje subvencija koje dobivaju, a namijenjeni su isključivo za male poljoprivrednike. 

Hitna nova proračunska pravila za subvenciju

"Novi bi zakon trebao ograničiti subvencije po fizičkoj osobi, uvesti jasan registar stvarnih vlasnika tvrtki i spriječiti krađu zemljišta", izjavila je Monika Hohlmeier, bivša zastupnica u Europskom parlamentu i članica EPP-a te dodala kako se pravila oko toga koliko jedna osoba može dobiti novaca iz EU proračuna moraju pod hitno promijeniti.

"To što nekoliko poduzeća dobiva ogromnu većinu subvencija Unije u nekim zemljama nije fer niti u skladu s namjerama strukturnog financiranja iz EU-a. Većina poreznih obveznika EU trebala bi imati koristi od fondova, a ne gledati kako se njihovi doprinosi isplaćuju nekom bogatašu", naglašava Hohlmeier.

U nadolazećim pregovorima, kako ističe, to će biti jedno od njihovih glavnih zahtjeva od kojih neće odustati. "Europska komisija mora predložiti proračunska pravila kojima se određuje maksimalni iznos koji fizička osoba i velika gospodarstva u vlasništvu neke tvrtke mogu dobiti iz kohezijskog i poljoprivrednog fonda. Ako jedna osoba posjeduje matičnu tvrtku, mora biti vidljivo kako sredstva dobivena od podružnica završe u istim rukama", objasnila je Hohlmeier.

U istočnoj Europi, Bugarskoj, ali i u susjednoj Italiji slični zakoni ovome se već provode. 

Subvencije i poljoprivredna elita

Naime, u Bugarskoj su subvencije postale izvor bogatstva poljoprivredne elite. Bugarska akademija znanosti otkrila je da 75% poljoprivrednih subvencija toj zemlji završava u rukama oko 100 subjekata. Prošle su godine, kako bi tome stali na kraj, vlasti provele racije diljem zemlje, a koje su otkrile korupcijske veze između vladinih dužnosnika i poljoprivrednika. Jedan od najvećih proizvođača brašna u zemlji optužen je za prevaru u vezi sa subvencijama i čeka suđenje.

U Slovačkoj je glavni tužitelj također objavio postojanje "poljoprivredne mafije" dok su u Ukrajini, podsjetimo, farmeri izašli na ulice zbog najave zakona o prodaji zemlje stranim ulagačima i velikim domaćim poljoprivrednicima. 

Na nogama zbog prodaje poljoprivrednog zemljišta - ne daju ga strancima!

Moderni feudalizam: Mali farmeri kao kmetovi

Također, istraga New York Timesa u devet zemalja, tijekom 2019. godine, otkrila je sustav netransparentnog dodjeljivanja subvencija, što grubo narušava ciljeve Europske unije, a oslanja se i pogoduje korupciji.

Dokumentarnu, istražnu priču nazvali su The Money Farmers: How Oligarchs and Populists Milk the EU for Millions što bi u slobodnom prijevodu značilo Novcem motivirani farmeri: Kako oligarsi i populisti muzu milijune iz EU proračuna. 

U priči je prikazano kako potpore za poljoprivrednike iz EU proračuna u iznosu od 65 milijardi eura godišnje, pomažu poduprijeti oblik modernog feudalizma u kojem su mali poljoprivrednici zapravo kmetovi, a vlasnici zemlje, velike tvrtke, poput feudalaca dobivaju najviše novca. 

Opisano je i kako je mađarski premijer Viktor Orbán na aukciji prodao zemljište političkim saveznicima i članovima obitelji, a da stvar bude bolja subvencije su slijedile tek nakon prodaje. Zanimljiva priča je i ona o češkom premijeru Andreju Babisu čija je tvrtka u 2018. godini prikupila najmanje 27 milijuna eura subvencije.

Uljana repica okupirala Češku – građani ljuti, premijer i farmeri trljaju ruke

Sigurno je još primjera sličnih praksi kojima treba stati na kraj, a u čemu bi mogao pomoći novi, predloženi zakon. 


Tagovi

Zakon Subvencije Monika Hohlmeier Potpore Zemljišta Bugarska New York Times The Money Farmers Moderni feudalizam Europska pučka stranka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]