„Mljekoljupci“, opustite se i uživajte. Mliječne masti ne štete ljudskom zdravlju. Naprotiv, čini se da pijenje neobranog mlijeka sprječava pojavu raznih bolesti.
Američki znanstvenici A.L.Lock (Michigan State University) i D.E.Bauman (Cornell University) provode dugogodišnja istraživanja na temu utjecaja unosa mliječnih masti u organizam. U 2011. godini statistički su usporedili rezultate velikog broja srodnih znanstvenih radova na temu povezanosti mliječnih masti i pojave bolesti.
Poznato je da se mlijeko i mliječni proizvodi upotrebljavaju u ljudskoj prehrani još od 4000. godine prije Krista. Od tada pa do danas, mljekarska industrija je enormno napredovala i danas se potrošačima nude brojne vrste mliječnih proizvoda. Mliječni proizvodi su važan izvor bjelančevina, energije, minerala i vitamina. Nedavno izrađen „Nutritivni vodič za Amerikance“ naglašava da nam mliječni proizvodi osiguravaju 3 od 4 neophodna nutrijenta kojih nam najčešće manjka: kalcij, vitamin D i kalij (USDA 2010). O korisnim sastojcima mlijeka se već naveliko pisalo, no postoji stav jednog djela nutricionističkih stručnjaka da su mliječne masnoće štetne, poglavito zbog sadržaja zasićenih masnih kiselina i trans-masnih kiselina. Ovim radom su dva spomenuta znanstvenika utvrdila da ne postoji dokaz koji bi podupirao tvrdnju da konzumiranje mliječnih masti šteti ljudskom zdravlju.
Već preko pola stoljeća, koncept zdrave prehrane se temelji na izbjegavanju masnoća i kolesterola, pogotovo zasićenih masnih kiselina. U mnogim zemljama se još uvijek kao dio terapije u ljudi s povišenim kolesterolom u plazmi preporučuje dijeta s niskim udjelom zasićenih masnih kiselina zbog smanjenja rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti. I u našem društvu postoji uvriježeno mišljenje da sva hrana koja sadrži zasićene masne kiseline djeluje loše na ljudsko zdravlje. Mliječna mast sadrži preko 400 različitih masnih kiselina, a 60% ukupnih mliječnih masnih kiselina čine one zasićene. Mliječni proizvodi, napose sir predstavljaju oko 30% našeg unosa zasićenih masnih kiselina. Da li to znači, da konzumacija sira povećava opasnost od krvožilnih bolesti? Danas, znamo da je odnos između masti, kolesterola i zdravlja puno kompliciraniji jer su dokazani drugi nutritivni, genetski i sekundarni faktori koji utječu na hiperkolesterolemiju. Ovo istraživanje pokazuje da se utjecaj masnih kiselina u ljudskoj prehrani ne može promatrati odvojeno od namirnice iz koje dolaze.
Također, u mlijeku su u neznatnoj količini prisutne i trans-masne kiseline (nastale hidrogenizacijom tekućih masnoća) dobivene prirodnim putem. Trans-masne kiseline se općenito smatraju štetnima, no danas se zna da postoji velika razlika u djelovanju prirodnih i industrijski dobivenih trans-masnih kiselina na ljudsko zdravlje.
Najnovije spoznaje
Preporuka za smanjenje unosa mliječnih proizvoda zbog smanjenja unosa zasićenih masnih kiselina stavljena je pod pitanje analizom brojnih znanstvenih rezultata:
Za mlijeko se od davnina zna da sadrži brojne sastojke korisne za ljudsko zdravlje. Veliki broj različitih sastojaka mlijeka se smatra funkcionalnom hranom (djeluje blagotvorno na zdravlje). Oko mliječnih masnoća, više ne postoji znanstveni konsenzus jer ne postoje podaci koji bi dokazali da konzumiranje punomasnog mlijeka uzrokuje učestalu pojavu krvožilnih oboljenja. Naprotiv, u mliječnim mastima postoji veliki broj komponenti koje pomažu u ozdravljenju našeg organizma. Npr. konjugirana linolna kiselina je jedna od poznatih bioaktivnih tvari u mliječnoj masti za koju je dokazano da djeluje antikancerogeno i antiaterogeno (National Research Council 1996). Također, o koristima dugolančanih omega-3 masnim kiselinama i o oleinskoj masnoj kiselini provedena su brojna istraživanja (vidi tablicu).
Neke od za zdravlje korisnih tvari u mlijeku (Bauman i sur., 2006) | |||
Oboljenje | Komponente mliječnih bjelančevina | Komponente mliječne masti | Ostalo |
karcinom | proteini sirutke, kazein, laktoferin, alfa laktalbumin, peptidi | konjugirana linolna kiselina, vakcenska kiselina, sfingolipidi, maslačna kiselina, 13-metiltetradekanska kiselina | kalcij, laktoza, vitamin A i D, oligosaharidi, nukleozidi, probiotici |
bolesti krvožilnog sustava | proteini sirutke, kazein | konjugirana linolna kiselina, oleinska kiselina, omega-3 masne kiseline | kalcij, vitamin D |
visoki krvni tlak | proteini sirutke, membranski proteini masne globule | kalcij, kalij | |
bolesti imunološkog sustava | proteini sirutke, proteini membrane globula masne kiseline | konjugirana linolna kiselina | probiotici |
bolesti koštanog sustava | peptidi | konjugirana linolna kiselina | kalcij, fosfor, vitamin K |
Rezultati svih ovih istraživanja dokazuju da oni koji redovno konzumiraju velike količine mlijeka nisu u većoj opasnosti za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti od onih koji konzumiraju manje količine. Čak se čini da su ovi prvi za nijansu manje podložni obolijevanju krvožilnog sustava. Pojednostavljeno rečeno, ako volite neobrano mlijeko, pijte ga bez bojazni da će ono prouzročiti pojavu kardiovaskularnih bolesti kod vas (važno je napomenuti da se svi podaci o blagotvornim učincima mlijeka odnose na neobrađeno, neobrano, svježe mlijeko iz ekološkog uzgoja ili samo goveda držanih na paši, uzgojenih bez upotrebe antibiotika, pesticida i hormona, te od poznatog vlasnika).
Zapitajmo se na kraju, tko nas je i zašto uvjeravao godinama da je pijenje punomasnog mlijeka štetno? Kome je u interesu od jeftino otkupljene jedne litre neobranog mlijeka, stvoriti nekoliko različitih polupraznih proizvoda (obrano mlijeko, maslac, vrhnje, mlijeko u prahu,...) i ostvariti veću zaradu?
Izvorni tekstovi:
http://ansci.cornell.edu/cnconf/2011proceedings/cnc2011_complete.pdf
Prevela i prilagodila: Vesna Mijat, mag.ing.agr.
Tagovi
Autorica