Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srpanj 2018.
  • 01.08.2018. 18:00

Mjesec nogometne euforije, velike tuge, bacanja uroda i isplata potpora

Prisjetimo se što je privuklo najviše vaše pažnje u srpnju. A kakav je bio vaš prošli mjesec?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 486
  • 31
  • 0

Ispratili smo i srpanj, vremenski zasigurno jedan od najkišnijih, najprevrtljivijih ikad. Mjesec u kojemu nas je držala nogometna euforija (ne znam kako vama, ali meni se čini kao da je prošlo daleko više vremena nego li jedva tri tjedna), a naši reprezentativci donijeli nam iz Rusije srebro zlatnog sjaja i jedinstvo koje već dugo nismo imali. Dakako, i osmijeh na lice, ali i veliko zanimanje za priče o našem Luki Modriću, Danijelu Subašiću, Šimi Vrsaljku i Ivanu Perišiću. Baš o njima i njihovoj povezanosti s poljoprivredom ispisali smo tekstove, a vi ih rado čitali.

Mjesec u kojemu nas je ponovno pogodilo bacanje uroda (nakon višanja, na polju su završile i lubenice) i u kojem su se zbrajale isplate, završio je tužno, ispraćajem Olivera Dragojevića. Prisjetimo se zajedno što ste to najviše čitali u srpnju. 

Bacili 25 tona lubenica jer ih nemaju kome prodati

Gdje pronaći volju za ostanak u ovoj državi i bavljenje poljoprivredom kada u 20. godini svoga života doživljavaš ovakve stvari, napisao je Antonio Gvozdić uz snimku bacanja lubenica i izazvao mnoštvo komentara. Što vi mislite o ovoj odluci?

Od predviđenih 3,4 milijarde kuna odobreno i isplaćeno 3.351.117.821,78 kuna potpora!

Potpore su isplaćene na žiro račune ukupno 105.000 poljoprivrednih gospodarstava, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede. A što je s potporama koje nisu isplaćene?

Kako izraditi efikasnu klopku za stršljene

Odrasle jedinke stršljena hrane se sokovima drveća i voća i pritom prave velike štete. Pozitivno je to što hvataju druge insekte kako bi nahranile svoje ličinke. Borba s njima može biti vrlo opasna, a najefikasnija klopka je ona najjednostavnija koju možete sami napraviti.

Da nije nogometaš, Šime Vrsaljko bi možda bio jednako uspješan vinogradar?

Vrsaljkov djed po kojemu je nogometaš dobio ime je iz Nadina gdje se vinova loza proteže na 320 hektara, uglavnom u ekološkom uzgoju. Drugi djed po majci Joso Ćelić mlade dane proveo je također u vinorodnom kraju, u Riđici kod Sombora. Što je još zajedničko Šimi i njegovim djedovima?

Robert Kovačević: Pustimo uvoz i cijene, problem hrvatskog voćarstva je manjak svijesti o potrebi udruživanja

U šest godina obitelj Kovačević iz Križevaca koja je osnovala tvrtku Prigorje voće d.o.o. podignula je 14 hektara modernih voćnjaka u što su, zajedno s kupnjom mehanizacije, uložili gotovo 8 milijuna bespovratnog novca Europske unije i Republike Hrvatske iz Programa ruralnog razvoja.


Tagovi

Najčitanije Agroklub Srpanj 2018


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]