Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delta Holding
  • 20.09.2019. 12:00
  • Zaječarski okrug, Zaječar

Miroslav Mišković: Poljoprivreda ne može da živi samo od podsticaja

Kompanija Delta Holding okupila je novinare iz Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije, BiH i Hrvatske u Zaječaru i predstavila jedinstveni projekat "Naše selo" kojim žele da sačuvaju ruralni prostor.

Foto: Marinko Petković
  • 2.400
  • 115
  • 0

Delta Holding okupila je novinare iz Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije, BiH i Hrvatske kako bi im predstavila jedinstveni projekat "Naše selo", ali i najavila moguće investicije u regiji, od Ljubljane, Zagreba, Banja Luke do Skoplja i Tirane, za šta su obezbedili 600 miliona evra.

Hektar zemljišta na selu hiljadu evra

Projekat ''Naše selo'' je kompanija pokrenula krajem prošle godine u dva sela u okolini Zaječara, gde stotine sela nema prodavnicu, a dece je sve manje. Cilj projekta je da pokaže da sela mogu da opstanu, uz potrebna ulaganja u edukaciju poljoprivrednika, proizvodnju, otkup i prodaju proizvoda, nove tehnologije.

Vlasnik kompanije Miroslav Mišković rekao je da je selo u Srbiji najveći problem jer ubrzano nestaje, a država, kao i u zemljama u našoj regiji, malo čini za opstanak sela, zato su sami pokrenuli projekat "Naše selo". "Poljoprivreda ne može da živi samo od podsticaja, iako su neophodni, ali poljoprivredu više ne možemo da obrađujemo na način kako su to radili naši stari, jer je dosta otišla napred", dodaje Mišković.

Novinari su obišli i zasade dunje, mladog poljoprivrednika Zorana Stojkića 

Prilikom obilaska dva domaćinstva, a ukupno je 40 gazdinstava uključeno u projekat, Mišković je upozorio da bi kukuruz trebalo da se seje u Vojvodini, a ne na jugoistoku Srbije gde su prinosi u rangu desetine onih u razvijenim zapadnoevropskim zemljama. Vlasnik stočarske farme Živorad Trucić se požalio na sušu koja je dosta smanjila prinose, pa klip kukuruza izgleda upola manji od uobičajnog, a nije zadovoljan jer podsticaji kasne. Ima šest krava i 40 ovaca, za čiji je ovčarnik podigao beskamatni kredit, koji mu pokriva Delta u sklopu projekta, u iznosu od 3.000 evra.

Mišković mu je savetovao da obavezno poveća broj ovaca na 100 da bi mogao od njih da živi. Trucić ističe da se proizvodnja kravljeg mleka u Srbiji više ne isplati, pa je prešao na ovce, sorte virtemberg i pramenka. Kako smo čuli ima dva traktora, IMT iz 1981., a URSUS iz davne 1976. godine i 24ha zemlje, od čega 16 svoje i 10 u zakupu. "Video sam da u Hrvatskoj i Sloveniji poljoprivrednici imaju barem novije traktore, a to kod nas na selu, koje izumire, jer mladi odlaze, nije slučaj", požalio se. 

Mehanizacija je prilično zastarela

S druge strane, mladi poljoprivrednik Zoran Stojkić ima tri hektara dunje, koje u Srbiji ima ukupno 5.000ha. I on je pokušao da za život zaradi u Francuskoj, ali se vratio na selo, dok su njegovi roditelji ostali u Nemačkoj. Planira da proširi zasade jer hektar poljoprivrednog zemljišta na jugoistoku Srbije, može da se kupi već za hiljadu evra. Stojkić je za voćnjak uzeo beskamatni kredit u iznosu od 7.300 evra na pet godina, uz godinu dana grejs perioda.

Ovce se jagnje tri puta za dve godine

Intezivna proizvodnja jagnjadi se odvija na stočarskoj farmi Vražogrnac, najvećoj u regiji, koja se nalazi nedaleko od Zaječara, a gde je smešteno 2.000 ovaca francuske rase Il de Frans. Cilj je da imaju čak 6.000 ovaca i godišnje 15.000 jagnjadi, nakon što su pre tri godine odustali od tova bikova.

Upravnik farme Dušan Miličević kaže da je proizvodnja organizovana na nedeljnom nivou, kad se ojagnji 40 ovaca, po sistemu tri jagnjeta za dve godine, a sve zahvaljujući vrhunskoj genetici i veštačkom laparoskopskom osemenjavanju 70 ovnova na farmi. Uz to, kaže, važna je i silaža, koja zahvaljujući inovativnoj foliji može da izdrži godinu dana, a farma ima deset radnika.

Obližnju farmu svinja Halovo, koja je u karantinu zbog registrovane pojave afričke svinjske kuge, nismo videli, a čuli smo od naših domaćina da hiljadu krmača godišnje proizvede 35.000 tovljenika.

O kompaniji Delta

Planovi su veliki, a u Delta agraru nastoje da obezbede ono što drugi nemaju. Sve zajedno je rezultat da Srbija ima suficit u proizvodnji hrane od 1,2 milijarde dolara godišnje, a samo pšenice godišnje izveze u vrednosti 196 miliona dolara. 

Kompanija je u 2018. godini ostvarila prihod od 497 miliona evra, što je rast od devet odsto u odnosu na godinu pre, od čega u agraru 236 miliona evra. Delta agrar ima hiljadu zaposlenih i 15.000ha zemlje u Srbiji, a bavi se inovativnim stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom i izvozno je orijentisana na desetak svetskih tržišta. 


Foto prilog


Tagovi

Delta Agrar Naše selo Jedinstveni projekat Miroslav Mišković


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.