Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova
  • 10.08.2021. 10:30
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Ministrica u Petrinji: Poljoprivrednici za obnovu imaju na raspolaganju 120 milijuna kuna

U narednom razdoblju će se nesumnjivo vidjeti ozbiljni pozitivni pomaci u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, rekla je Marija Vučković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Foto: Goran Gazdek
  • 254
  • 320
  • 0

"Poljoprivrednici na potresom pogođenom području imaju na raspolaganju 120 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednih potencijala", podsjetila je ministrica Marija Vučković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Kako je navela, na prvom natječaju Mjere 5 nakon potresa zaprimljeno je 89 zahtjeva za potporu, a Ministarstvo poljoprivrede tri dana kasnije otvorilo novi natječaj za obnovu gospodarskih objekata, mehanizacije i proizvodnih površina na pogođenom području, za koji su prijave još u tijeku. 

Uz brojne druge mjere ovoga ministarstva, isplaćeno je 93 milijuna kuna izravnih potpora prije vremena, osigurano 10 milijuna kuna pomoći za pogođene drvoprerađivače od čega je već dodijeljeno više od pet milijuna kuna, oformljena su skladišta za stočnu hranu koja i dalje djeluju te osigurane veterinarske usluge i cijepljenje životinja u vrijednosti od šest milijuna kuna, pri čemu je cijepljeno više od 40 tisuća životinja.

Također, kako stoji u priopćenju, u Sisačko-moslavačkoj županiji je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, za razvoj temeljnih usluga i obnovu sela, ugovoreno 43 projekata vrijednosti veće od 129 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, tri ulaganja u vrtiće, sedam ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Do sada je ukupno iz PRRRH u ovoj županiji isplaćeno više od 931 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore. Od toga je u Petrinji ugovoreno više od 97 milijuna kuna i isplaćeno više od 62 milijuna kuna.

Ministrica poljoprivrede u Petrinji je boravila u svojstvu izaslanice premijera i u nazočnosti izaslanice ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Katice Prpić, izaslanice ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek Ivane Miletić, izaslanika ministra obrane Marija Banožića generala Drage Matanovića, župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka te ostalih predstavnika lokalne i regionalne samouprave. 

Istaknula je da Vlada već od prvih dana nakon razornih potresa pruža pomoć sugrađanima na stradalim područjima, a u narednom razdoblju će se, navela je, nesumnjivo vidjeti ozbiljni pozitivni pomaci u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, odnosno efekti Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja ove županije pogođenih potresom, za koji su predviđena sredstva od 14,6 milijardi kuna.

"Vlada RH pristupila je izradi Programa kako bi se što brže obnovila kompletna infrastruktura u županiji te ublažile demografske i materijalne posljedice uzrokovane potresom, ali i kreirao poticajni okvir za cjelokupnu društvenu i gospodarsku revitalizaciju pogođenog područja“, rekla je Vučković. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Svečana sjednica Obnova Potres Poljoprivrednici Petrinja Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024