Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gašenje šećerana
  • 17.02.2021. 18:30

Ministrica pozvala trgovačke lance da povećaju cijenu šećera?

Apelirala bih i na naše trgovačke lance da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim trgovinama u inozemstvu, kazala je Vučković.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
  • 1.800
  • 677
  • 0

Gašenje druge hrvatske šećerane komentirala je danas i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Problemi u ovoj proizvodnji, naglasila je, nisu od jučer i nemamo ih samo mi. 

No, cijene šećera prema njoj, kod nas ne bi trebale biti ovoliko jeftinije nego vani pa bi ih trgovački lanci trebali podići?

"Apelirala bih i na naše trgovačke lance da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim trgovinama u inozemstvu", kazala je Vučković, prenosi Hina. 

Kako je istaknula, prije sedam godina cijena tone šećera bila je iznad 700 eura, dok je danas između 340 i 350 eura, a smatra se da je uz cijene ispod 405 eura za tonu teško zadržat proizvodnju.

Površine pod šećernom repom i dalje će se povećavati?

Na novinarsko pitanje smatra li da su mjere potpore proizvođačima šećerne repe došle prekasno jer su ljudi napustili proizvodnju, pogoni se gase, te prerada šećera ostaje samo u Županji, odgovorila je da nisu jer je trogodišnji program kreiran 2018. godine.

"On je sada na isteku i treba početi pripremati novi, eventualno ga još učiniti privlačnijim za one koji žele povećati površine", kazala je i dodala kako se u izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu nastojalo dati prioritet šećernoj repi kao zahtjevnoj i teškoj kulturi.

Iznijela je podatke da je danas u Hrvatskoj oko 11 tisuća hektara pod ovom kulturom te kako je u starim članicama za rad jedne šećerane prosječno osigurano oko 18 tisuća hektara, a u novim državama članicama 12 tisuća hektara. "Nastojat ćemo te površine povećati jer ove nam ne jamče opstojnost", poručila je. 

Teška, ali jedina moguća odluka 

Hina navodi i da je rekla da će nastojati motivirati Europsku komisiju za dodatne mjere kao što su radili i sa svim drugim sektorima u problemima.

Željko Zadro potvrdio gašenje osječke šećerane: Čudo je da smo izdržali do 2020.

Podsjećamo, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro, potvrdio je danas da se nakon tvornice Viro, gasi i Tvornica šećera Osijek.

"Prestanak proizvodnje šećera u Virovitici i Osijeku je teška odluka, ali jedina moguća koja garantira da ćemo zadržati tu proizvodnju u Hrvatskoj. Da je nismo donijeli, iduće godine bi bile zatvorene sve tri šećerane", istaknuo je.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Šećerane Proizvodnja šećera Marija Vučković Cijena šećera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)