Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 18.12.2018. 13:30

Ministri poljoprivrede i ribarstva EU o ZPP-u, ribolovnim mogućnostima i financijskoj omotnici

U Bruxellesu se održava sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU (AGRIFISH) na kojem Hrvatsku predstavlja potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 171
  • 10
  • 0

U Bruxellesu se održava sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU (AGRIFISH) na kojem Hrvatsku predstavlja potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ovo je, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, posljednji ovogodišnji sastanak Vijeća, a na dnevnom redu je cijeli niz tema od izvješća o napretku u pregovorima za reformu Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020., određivanju ribolovnih mogućnosti u 2019., razmjene mišljenja o ažuriranoj strategiji EU o biogospodarstvu pa do izvješća o ogromnim štetama na europskim šumama u posljednjem razdoblju.
 
"Ovo je iz više razloga važan sastanak Vijeća. Osim sumiranja ovogodišnjih aktivnosti i planova za iduću godinu imamo priliku ponoviti naša očekivanja od buduće Zajedničke poljoprivredne politike u pogledu veličine financijske omotnice, pojednostavljenja procedura korištenja fondova za naše poljoprivrednike i veću fleksibilnost u provođenju zajedničkih smjernica s naglaskom na specifične nacionalne potrebe. O našim stavovima i potrebama razgovarao sam s povjerenikom Hoganom i za njegovog prošlomjesečnog posjeta Hrvatskoj, a službeno sam mu uručio pisma čiji sadržaj argumentirano pojašnjava naša stajališta i uporišta za naša traženja. Povjerenik Hogan još je u Zagrebu pokazao razumijevanje za našu problematiku pa očekujem da će i službeni odgovor Komisije biti u duhu prihvaćanja naših argumenata", izjavio je ministar u Bruxellesu.

Na sastanku započelom jučer (17. prosinca), planirano je i nekoliko specifičnih izvješća o aktivnostima koje su države ili predsjedništvo poduzele od posljednjeg sastanka Vijeća. Tako je primjerice, austrijsko predsjedništvo izvijestilo o konferenciji "Razvoj biljnih proteina u EU – prilike i izazovi“, održanoj u Beču u studenom, a ministar Tolušić je Vijeće informirao o održanoj međuparlamentarnoj konferenciji "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koju su Ministarstvo poljoprivrede i Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora zajednički organizirali 22. i 23. studenoga u Zagrebu. Ministar je svoje kolege upoznao sa zaključcima konferencije i osnovnim porukama koje su parlamentarci iz europskih država i ostali sudionici uputili kreatorima politike u smislu prioriteta za sljedeće razdoblje.
 
Drugi dan sastanka bit će posvećen prvenstveno nastavku rasprava i postizanju političkog dogovora o ribolovnim mogućnostima u 2019. godini, zaključuje se u priopćenju. 
 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vijeće ministara ZPP Bruxelles Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]