Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 26.03.2020. 08:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ministri poljoprivrede EU: mjere osiguranja proizvodnje i očuvanje zajedničkog tržišta

Ministrica Marija Vučković održala je jučer video konferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojoj su se pridružila i dva povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede (poljoprivreda.gov.hr)
  • 455
  • 36
  • 0

Videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojoj su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo s ciljem identificiranja stanja kao i mogućih odgovora na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane pandemijom COVID-19, održala je jučer ministrica Marija Vučković

Kako je naglasila, a navodi se na stranici Ministarstva, pandemija korona virusa iz temelja je promijenila Europu kakvu poznajemo. Osim borbe protiv sprečavanja širenja bolesti i zaštite stanovništva, gdje su sve službe, od liječnika do policije i sustava civilne zaštite pokazale da su dorasle zadatku, jedan od najvećih izazova je osiguranje dostupnosti hrane i nastavak poljoprivredne proizvodnje, aktivnosti u akvakulturi i ribarenju te očuvanju zaposlenosti u poljoprivredi.

Ministrica Vučković najavila dodatne mjere pomoći poljoprivrednicama

"Zbog toga smo putem video konferencije okupili ministre kao i nadležne povjerenike Europske komisije kako bismo izmijenili informacije o realnom stanju u pojedinim državama članicama i dogovorili zajednički smjer u kojem želimo djelovati. Identificirali smo ključne prepreke u proizvodnji i opskrbi hranom, a EK predložili mjere čija bi implementacija osigurala očuvanje radnih mjesta, osiguranje proizvodnje kao i očuvanje zajedničkog tržišta. Tu su prije svega predložene mjere koje bi administrativno rasteretile proizvođače, ali i mogućnost realokacije sredstava.

Povjerenici su nam predstavili mjere koje je Komisija već uspostavila kao što su zeleni koridori za transport unutar Europske unije što će u stvarnosti omogućiti nastavak funkcioniranja razmjene poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, ali i dostupnost repromaterijala, hrane za životinje I sredstava za zaštitu bilja. Na Vladi smo predstavili nacionalni paket mjera pomoći gospodarstvu gdje sam najavila dvije najvažnije stvari koje je Hrvatska identificirala kao ključne mjere za pomoć hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima", navela je ministrica. 

Više informacija o videokonferenciji možete pogledati ovdje.

Prije svega, to je fleksibilnost između stupova Zajedničke poljoprivredne politike kako bi sredstva ruralnog razvoja mogli alocirati u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a za ribarski sektor Ministarstvo traži aktivaciju privremene obustave ribolovnih aktivnosti. "Na taj način bismo mogli obeštetiti ribare u ovim kompliciranim vremenima. Iako smo se s tim zahtjevima i ranije obratili Komisiji, ponovili smo svoje argumente, a slično razmišlja i niz drugih država članica.

Predsjedništvo će u narednim danima u bliskoj suradnji s Europskom komisijom razmotriti moguće daljnje korake koji će biti temelj za provođenje mjera o kojima smo postigli razumijevanje“, zaključila je ministrica. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministri poljoprivrede EU Marija Vučković Pandemija Koronavirus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo