Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ustavna tužba
  • 17.10.2013. 12:16

Ministarstvu poljoprivrede upućena ustavna tužba

Poljoprivrednici putem ustavne tužbe u potrazi za pravdom, ovaj put traže očitovanje i od Europske komisije. Ima li Europa što za reći?

Foto: freepik.com
  • 1.084
  • 155
  • 0

Nakon prosvjeda na vrućem asfaltu i privremene blokade prometnica, uslijed neisplate obećanih i po svim standardima zasluženih poticaja, poljoprivrednici su najavili pravnu bitku - putem ustavne tužbe, prve takve u povijesti hrvatskog sela. Ustavna tužba je oformljena, a osim još nekih dijelova koje treba doraditi, pitanje je trenutka kada će naći svoj put do Ustavnog suda. Najavio je to, za Glas Slavonije, šef virovitičko-podravskih poljoprivrednika, Zvonko Pipić, u ime Stožera za obranu hrvatskog sela. Ministarstvo poljoprivrede primit će tužbu, ponajprije zbog neisplate svih poticaja, a osim na Ustavni sud, adresirana je i na Državno odvjetništvo te na Europsku komisiju. Stožer se odlučio na ovaj korak nakon što isplata svih potpora nije izborena prosvjedima, a nisu pomogli ni pregovori, nastojanja Poljoprivredne komore, a ni udruga.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje tvrdi da je isplatilo 2,4 milijarde kuna, a od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, poljoprivrednici su dobili službenu informaciju da je posrijedi isplata od 1,7 milijardi kuna. Tvrde i da je Ministarstvo poljoprivrede prekršilo zakon, a o svemu tome, prema europskoj praksi kojoj podliježemo od 1. srpnja, smatraju da bi trebalo izvijestiti i europske institucije. Do pune isplate poticaja nedostaje čak milijarda kuna, a nijedan drugi sektor nije toliko zakinut kao poljoprivredni. “Sada smo punopravna članica EU, a europska pravna praksa će zasigurno prepoznati da je ministarstvo prekršilo zakon u isplati potpora", zaključuje Pipić.

Foto: freepik.com


Tagovi

Ustavni sud Europska komisija Neisplata poticaja Zvonko Pipić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!