Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podivljala stoka
  • 04.11.2021. 10:20

Ministarstvo: Razumijemo apele da se pronađe drugo rješenje osim odstrjela podivljale stoke

Razmatraju se i prijedlozi koji su pristigli u posljednja dva dana, kažu iz Ministarstva poljoprivrede navodeći da su bili dužni, prema Zakonu, donijeti rješenje o trajnom uklanjanju podivljalih domaćih životinja.

Foto: Depositphotos/ thephotoguy
  • 450
  • 212
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede razumije apele zainteresirane javnosti za pronalaženje drugih mogućnosti koje ne uključuju trajno uklanjanje podivljalih životinja te razmatra i prijedloge koji su pristigli u posljednja dva dana, stoji u priopćenju kojim reagiraju na brojne reakcije nakon donesene odluke o dopuštenju odstrjela podivljalih goveda, ovaca, magaraca i konja u dolini Neretve. 

Kako podsjećaju, na temelju Zakona o lovstvu i zapisnika Državnog inspektorata, 1. listopada su donijeli dva Rješenja o dopuštenju trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja u državnom otvorenom lovištu broj: XIX/7 – Rujnica  i u zajedničkom otvorenom lovištu broj: XIX/116 – Opuzen, a radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore.

Prema zapisniku, radi se o podivljalim životinjama i životinjama bez nadzora i kontrole čovjeka, a koje se, osim što u lovištima ugrožavaju biološku i ekološku ravnotežu staništa, divljači i divlje faune i flore, spuštaju u naselja te predstavljaju veliku ugrozu sigurnosti stanovništva.

"Ministarstvo poljoprivrede je bilo dužno postupiti po Zakonu, a sve radi smanjenja rizika od štetnih posljedica definiranih Zakonom", naglašavaju. 

Pojašnjavaju i da je, neovisno o donesenim Rješenjima, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja zabranjeno zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, hranidbu i njegu, a posjednik ne smije napustiti domaću životinju ili kućnog ljubimca koje drži pod nadzorom.

Inspekcijski nadzor provode veterinarski odnosno poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata te se novčanom kaznom od 30.000 do 50.000 kuna kažnjava za prekršaj pravna osoba ako napusti domaću životinju te ako pravodobno ne zatraži veterinarsku pomoć i zbrinjavanje bolesnih ili ozlijeđenih životinja ili veterinarsku pomoć pri porodu ako je potrebna ili odgovarajuću njegu bolesnih, ozlijeđenih i iscrpljenih životinja, a fizička osoba kaznit će se novčanom kaznom od 15.000 do 30.000 kuna. Poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja organiziraju i financiraju jedinice lokalne samouprave.

Način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave. Nadzor nad provedbom općih akata JLS-a provode komunalni redari. Ako komunalni redar tijekom nadzora uoči postupanje protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja, za koje nije nadležan, obvezan je o tome odmah obavijestiti veterinarskog inspektora.

No, ako u nadzoru utvrdi povredu Zakona u skladu sa svojim ovlastima, ima pravo i obvezu naplatiti novčanu kaznu propisanu općim aktom predstavničkog tijela jedinica lokalne samouprave, a ta sredstva prihod su JLS i koriste se za potrebe zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja.

Podivljala goveda, ovce, magarci i konji godinama pustoše polja - naložen je odstrel

Međutim, u slučaju ugrožene sigurnosti i zaštite ljudi ili životinja, u skladu s člankom 11. stavkom 1. točkom 6. Zakona o zaštiti životinja takve životinje mogu se trajno ukloniti, a odluku donosi veterinarski inspektor Državnog inspektorata, stoji u priopćenju. 


Tagovi

Podivljale domaće životinje Trajno uklanjanje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]