Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financijski instrumenti
  • 04.12.2021. 15:00

Ministarstvo poziva: Ispunite anketu o financijskim instrumentima za ruralni razvoj

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je sve zainteresirane da ispune anketu o dosadašnjoj provedbi i budućim mogućnostima financijskih okvira u okviru Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 283
  • 32
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede planira u predstojećem programskom razdoblju zadržati dosadašnje pogodnosti provedbe financijskih instrumenata (FI) uz uvođenje novih, u skladu s dostupnim mogućnostima EU regulative kao što je primjerice kupnja zemljišta za mlade bez ograničenja postotka u visini investicije te povratnim informacijama prikupljenim od strane zainteresiranih korisnika.

Stoga pozivaju sve zainteresirane da ispune anketni upitnik o dosadašnjoj provedbi i budućim mogućnostima FI-a u okviru Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike.

Kako su objavili na stranicama Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, financijski instrumenti (FI) su novi oblik financiranja prvi put uspostavljeni 2018. godine u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., kojim se financiraju financijski održivi projekti putem zajmova/kredita i jamstava, a izdaju ih HAMAG BICRO i HBOR.

Njihova provedba od početka provedbe do kraja listopada 2021. polučila je značajne rezultate u financiranju potencijalnih korisnika, ugovoreno je preko 1.250 zajmova, jamstava i kredita vrijednosti preko 440 milijuna kuna.

Kamate od 0,1 do 1,99 posto

Kako napominju, ovaj model financiranja ističe se po uvjetima povoljnijim od tržišnih te ga karakteriziraju niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate, veća mogućnost korištenja počeka, smanjeni zahtjevi za instrumente osiguranja. Krajnjim primateljima su na raspolaganju zajmovi/krediti i jamstva s niskim kamatama, koje se kreću od 0,1 do 1,99 posto.

Anketni upitnik možete pronaći ovdje

Za razliku od financiranja bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju putem natječaja određenog trajanja, prijavu za dodjelu potpore kroz financijski instrument moguće je podnijeti u svakom trenutku, te je obrada zahtjeva, kao i isplata potpore, brža. Ugovorena sredstva financijskih instrumenata isplaćuju se korisnicima u 100%-tnom iznosu prije početka provedbe investicije.

Korisnicima je dostupno nekoliko vrsta financijskih instrumenata, a za financiranje su prihvatljivi i troškovi koji nisu prihvatljivi u okviru bespovratnih potpora. Riječ je o obrtnima sredstvima, rabljenoj opremi i mehanizaciji, živim životinjama, jednogodišnjem bilju i slično.


Tagovi

Financijski instrumenti Anketa Ministarstvo poljoprivrede Krediti Zajmovi Kamate


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]