Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OLAF
  • 01.07.2021. 15:05

Ministarstvo poljoprivrede: Slučaj "lažnih rajčica" iz OLAF-ovog izvješća nema veze s Hrvatskom

Iz Ministarstva su istaknuli da se u izvješću spominje slučaj u Hrvatskoj koji implicira nedozvoljenu povezanost korisnika s podizvođačima radova, no "lažne rajčice" nemaju veze s nama.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 144
  • 146
  • 0

Slučaj "lažnih rajčica" nema veze s Hrvatskom, reagirali su danas iz Ministarstva poljoprivrede referirajući se na izvješće za 2020. Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF)

Kako navode, s obzirom na velik broj upita i interes javnosti vezano za OLAF-ovo izvješće, potvrđuju da se spominje slučaj u Hrvatskoj koji implicira nedozvoljenu povezanost korisnika s podizvođačima radova, pri čemu je riječ o projektu koji je odobren 2016. godine.

No, među različitim slučajevima sumnje na prijevare ili nepravilnosti u korištenju strukturnih i investicijskih fondova od strane svih država članica, navodi se i projekt proizvodnje rajčica u Rumunjskoj koji se prenosi u medijima, a nema veze s Hrvatskom.

Kada je riječ o hrvatskom slučaju, na kojem je utvrđena povezanost korisnika s podizvođačima radova, on se, kažu, odnosi na projekt prijavljen na natječaj iz 2015. godine iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018., za mjeru Investicija u vinarije i marketing vina, a koji je odobren 2016. godine.

"Predmet nije završen te se u ovome trenutku pojedinosti predmeta ne mogu iznositi u javnost", napominju dodajući da Pravilnikom iz 2015. godine nije bila propisana obveza dostave podataka o podizvođačima, sve do 26. veljače 2020. godine kada je ministrica poljoprivrede Marija Vučković promijenila Pravilnik o provedbi mjere Investicija u vinarije i marketing vina, čime su provjere o postojanju sukoba interesa proširene i na podizvođače radova.

Zbog sukoba interesa Vinarija Galić mora u EU fond vratiti 1,3 milijuna eura?

Ističu i kako se, prema predmetnom izvješću za razdoblje 2016.-2020. Hrvatska nalazi ispod prosjeka po detektiranim nepravilnostima ili sumnjama u nepravilnosti u korištenju EU sredstava (EU 1,59%, HR 0,67%), kao i u vrijednosti financijskih preporuka za povrat (EU 0,29%, HR 0,21 %). 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

OLAF Lažne rajčice Ministarstvo poljoprivrede Prevare


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.