Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 12.07.2022. 18:05
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ministarstvo poljoprivrede: Marija Vučković nije pogodovala u slučaju Tomislava Tolušića

Resorno ministarstvo poslalo je priopćenje kojim, navode, oštro odbacuju napise da je ministrica pogodovala ili štitila bivšeg ministra pri korištenju europskih sredstava za izgradnju vinarije ili sadnju novih vinograda. 

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 554
  • 371
  • 0

"Ministrica Marija Vučković nije ni u kom trenutku radila pritisak ni na jednog zaposlenika Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili HAPIH-a kako bi zaštitila Tomislava Tolušića ili mu omogućila stjecanje prava za koja nisu bili zadovoljeni preduvjeti", stoji između ostalog u reagiranju Ministarstva poljoprivrede kojom "oštro odbacuju napise" tjednika Nacional da je pogodovala ili štitila bivšeg ministra pri korištenju europskih sredstava za izgradnju vinarije ili sadnju novih vinograda. 

Dapače, kažu, poduzela je sve moguće radnje u skladu sa svojim ovlastima i dužnostima te u cilju pojačane kontrole i unapređenja sustava, pri čemu je predmetni natječaj bio obuhvaćen unutarnjom revizijom Ministarstva kao i mnogi drugi.

Dodaju i da se u tekstu problematizira opravdanost natječaja 4.1.1., s implikacijom da je izrađen, a onda i mijenjan, za potrebe njenog prethodnika.

"Već provjerom javno dostupnih podataka jasno je da nije riječ o prvom natječaju za vinogradare, prvi je objavljen 2018. i po navedenom je inicijalno bilo odobreno 85 zahtjeva s iznosom potpore od 40.497.034,93 kn", opisuju dodajući da je trenutno sklopljenih 80 ugovora iz navedenog natječaja, a dosad je provedena isplata za njih 76 u iznosu od 30.508.935,22.

Posljednji natječaj za vinogradare je mijenjan je u tri navrata, a iz istih je, reagiraju dalje, jasno da je većina izmjena zapravo restriktivnog karaktera te da nijedna nije utjecala na možebitnu prihvatljivost njegova projekta.

Prema očitovanju APPRRR-a, u trenutku obrade natječaja i donošenja Odluke o odbijanju nije postojao razlog njegova stavljanja na Listu isključenja za daljnje prijave na natječaje Programa ruralnog razvoja. Nakon izdavanja odluke o odbijanju, OPG nositelja Tomislava Tolušića i povezano društvo u vlasništvu njegove supruge se nisu javljali na mjere PRRRRH stoga je, pišu, potpuno netočno i nemoguće da mu je ministrica na taj način pomogla da i dalje koristi sredstva iz tog programa. 

Europski tužitelji detaljno opisali za što terete Tolušića i Ferenca

Kažu i da se u pisanju o natječaju iz Vinske omotnice putem kojeg je bivšem ministru odobreno i isplaćeno 2,9 milijuna kuna, problematizira postupanje Agencije za plaćanja koja po izlasku u kontrolu na teren nije zaustavila isplatu druge rate i zatražila povrat novca temeljem nepoštivanja dokumentacije kojom je najavio korištenje kredita banke za financiranje svog udjela u projektu.

"Agencija nije dužna tražiti potvrdu o porijeklu imovine niti kontrolirati porijeklo novca kojim se financiraju projekti. Ona traži podatke o izvorima financiranja prilikom zaprimanja zahtjeva za potporu kako bi osigurala održivost projekata i izbor korisnika koji će u zadanom roku izvršiti planirane investicije", stoji između ostalog u reagiranju.

Naglašavaju i da se ministrica Vučković ni u jednom trenutku nije srela s revizorima Europske komisije, ni u Hrvatskoj ni u Bruxellesu, a predmet revizija u svibnju su bile mjere čiji Tomislav Tolušić nije čak ni korisnik. 


Tagovi

Reagiranje Marija Vučković Tomislav Tolušić EPPO


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!