Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna politika
  • 20.08.2013.

Milanović o stanju u poljoprivredi

Poljoprivrednici prosvjeduju samo kad je loša godina, kaže Premijer

  • 769
  • 40
  • 0

Premijer Zoran Milanović sinoć je gostovao u emisiji Nulta točka, te je iznio svoja mišljenja o trenutnom stanju u poljoprivredi.

Nakon godišnjeg odmora, već prvi događaji nakon dolaska u Zagreb premijera su dočekali zahtjevi prosvjednika poljoprivrednika. Milanović je odgovorio da ministar Jakovina radi dobro svoj posao, te da u svog ministra Tihomira Jakovinu ima puno povjerenje. To što su ga prosvjednici okrivili da je poticaje većima isplatio u potpunosti su, kaže, teške optužbe za koje trebaju dokazi.

Poljoprivreda je specifična jer je izloženija rizicima tržišta, no da se ne može nastaviti dosadašnja praksa da se gubici pokrivaju iz proračuna. Zato postoje poticaji koji se isplaćuju. Milanović je također rekao je da u budućnosti poljoprivrene proizvođače čeka velika financijska omotnica, godišnje će dobiti 400 milijuna eura. Oni proizvođači koji su konkurentni, koji vrijede i ulažu u svoje znanje uspijet će i na tržištu EU.

Hrvatski proizvođači su ulaskom u Europsku uniju izloženiji još većom konkurencijom, te da proizvođači hrane koji su više uložili imat će veće šanse biti uspješni, drži premijer i dodaje da, nažalost, svi ne mogu biti jednako uspješni, jer u suprotnom ne bi bilo kriterija uspješnosti. A danas se ti uspješni proizvođači hrane ne nalaze na cestama i ne prosvjeduju.

Premijer je iznio činjenicu kako je u hrvatskoj navodnjavano samo 90 tisuća hektara, te da će se u budućnosti ulagati u navodnjavanje poljoprivrednih površina, te da je cilj da se dođe do pola milijuna hektara.

Kada je tržište poljoprivrednih proizvoda dobro novac se stavlja u džep, a kada nije tu je država, to nije poljoprivreda.


Tagovi

Zoran Milanović Tihomir Jakovina Poljoprivredna proizvodnja Navodnjavanje Poticaji Tržište