Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 08.01.2021. 14:00

Milan Prostran: Agrarni budžet bi trebalo duplirati

Poljoprivreda "gradi" BDP sa 10 odsto, a budžet za poljoprivredu je pet odsto. Prema mom predlogu, agrarni budžet bi trebalo da bude dupliran i da iznosi oko 100 milijardi dinara, kaže agroekonomista Milan Prostran.

Foto: Milan Prostran
  • 732
  • 295
  • 0

U okviru budžeta za 2021. koji je donela Vlada, a usvojila Skupština Srbije definisan je i Agrarni budžet koji bezmalo iznosi 53 milijarde dinara. On je neznatno obimniji nego lanjski.

Neposrednu pred Novu godinu Vlada je usvojila Uredbu koja uređuje obim novca, vrstu i maksimalni iznos po vrsti podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju a sve u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu.

Uspostaviti korelaciju učešća poljoprivrede u BDP-u i agrarnog budžeta 

Nekadašnji član savezne Vlade, sekretar poljoprivrede u Privrednoj Komori Srbije i sadašnji član Nacionalnog tima za preporod sela Milan Prostran kaže da poljoprivreda daje izuzetan doprinos našoj ekonomiji ali i zaslužuje daleko veća davanja iz budžeta.

Poljoprivreda je jedina u prošloj godini ostvarila stopu rasta iznad pet odsto, smatra Prostran. Njeno učešće u BDP-u Srbije još niko nije saopštio, ali njegove su procene da će to biti više od 10 odsto. Te dve činjenice, stopa rasta poljoprivrede od pet odsto u 2020-toj u odnosu na 2019. i učešće poljoprivrede u BDP-u upravo govore u prilog da agrarni budžet mora biti veći, rekao je Prostran u intervjuu za Agroklub.

Koliko veći?

Godinama se zalažem da se uspostavi korelacija između učešća poljoprivrede u BDP-u i učešća agrarnog budžeta u ukupnom budžetu Srbije. Dakle poljoprivreda "gradi" BDP sa 10 odsto, a budžet za poljoprivredu je pet odsto. Prema mom predlogu, agrarni budžet bi trebalo da bude dupliran i da iznosi oko 100 milijardi dinara, mada sam se stalno zalagao da taj iznos mora biti blizu jedne milijarde evra.

Poljoprivreda nosila sve krize kroz istoriju

Pročitali ste Uredbu koja uređuje kako će se raspodeljivati podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. Kako komentarišete podelu tog iznosa?

Kada je podela po određenim sektorima u pitanju, ona je rezultat zakonskih rešenja. Front je dosta veliki i možda bi ga u narednom periodu trebalo suziti. Zbog širokog fronta se gubi efekat svake pojedinačne mere. Znam da kada poljoprivreda nosi teret ukupne privrede zemlje, onda se pokušava svakoj grani naći podrška ili subvencija.

Koliko novca kome sleduje novom Uredbom o raspodeli podsticaja?

Posle izlaska iz pandemije moramo razmisliti o tome da povećamo subvencije. Poljoprivreda je nosila sve krize kroz istoriju. Mi nikada ne znamo kada ćemo ulaziti u nove krizne periode. Vremena su strašna, a globalni svet je veoma surov. Dobro je što je u novom budžetu zadržana politika prema stočarstvu, koje je definitivno u krizi u Srbiji. I što se podržavaju ostali sektori koji su u krizi.

Ne bi trebalo isključiti ni novac iz IPARD fonda.

To je po onoj narodnoj "ne lipši magarče do zelene trave". Ja sam zagovornik domaćih para. Treba da se držimo onoga "u se' i u svoje kljuse". Tu je onda jedino realan dinar koji može da se usmeri. U kriznim vremenima kao što su ova bi možda trebalo povećati direktna davanja i na taj način najefikasnije osnažiti poljoprivredu. Ne želim da licitiram kolika bi ona bila.

Značajan problem neisplaćene subvencije iz prošle godine

Bitno je i to da li će novac biti isplaćen na vreme.

U krizi smo i svestan sam da će pri isplati biti "povuci-potegni". I u ovom budžetu ima dosta novca za neizvršene obaveze iz predhodnih godina. Ti reslovi su značajan problem.

I za kraj razgovora, kako komentarišete zaokret u podršci poljoprivredi u Evropskoj uniji?

Njihova krilatica je "Od njive do viljuške". Oni će u narednom budžetskom periodu 2021-2027. posebno podržavati male i srednje farme. To je i kod njih, očigledno, kritična tačka. I kod nas su u najgorem položaju mala i srednja gazdinstva. Poseban akcenat će biti na zaštiti životne sredine.


Tagovi

Milan Prostran Agrarni budžet BDP Subvencije IPARD fond Isplata subvencija Od njive do trpeze


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu