Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikro farme
  • 18.05.2020. 10:30

Mikro farme - makro profit? Moguće je

Početci u poljoprivredi su vrlo teški. Iako se smatra da je danas gotovo nemoguće započeti uspješnu i održivu poljoprivrednu priču bez ogromnog kapitala, mikro farme se toj tezi suprotstavljaju.

Foto: JumpStory
  • 2.874
  • 203
  • 0

Mikro farme su organizirana komercijalna mala gospodarstva s ne više od 2 hektara, a koja su glavni izvor prihoda vlasnicima. Posjedovanje tek nekoliko stotina metara kvadratnih može se pretvoriti u vrlo profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju. Na takvim farmama posjedovanje vještina kreativnosti vodi do uspjeha. Prije ulaska u ovaj posao potrebno je uzeti u obzir posljednju tehnologiju, znanja, održivost, tržišnu nišu, cijenu proizvoda i sezonske karakteristike.    

Posebna karakteristika ovakvog tipa proizvodnje je da na farmi radi samo jedna samozaposlena osoba. U praksi se često radi o vlasniku farme koji ujedno i obavlja sve proizvodne i administrativne aktivnosti.

Prosječni bruto prihod po jednom hektaru pšenice u našim uvjetima iznosi 4 do 5 tisuća kuna. S druge strane, ista površina kao mikro farma može uprihoditi 300 tisuća kuna. No to ovisi o mnogobrojnim čimbenicima. Najvažniji je drugačiji pogled na proizvodnju i poslovni model. Kod mikro farmi ograničavajući čimbenik je površina proizvodnje i kapacitet ljudskog kapitala. Stoga na mikro farmama obično se odabiru kulture kratke sezone, visoke potražnje i visoke vrijednosti.  

Neki tipovi proizvodnje na mikro farmama

Povrće - Najzastupljenije povrće na mikro farmama je lisnato. Razlog tome je kratkotrajnost vegetacije te mogućnost proizvodnje 365 dana u godini. Prema riječima Curtis Stonea ukoliko se proces proizvodnje automatizira, na lisnatom povrću mogu se ostvariti bruto prihodi i preko 100 tisuća kn/ha. Curtis Stone je jedan od najpoznatijih pionira mikro farmi u Americi. Osim lisnatog povrća na mikro farmama se uzgaja plodovito povrće, gljive i perad.

Jagode - Visoko pozicionirano voće kod mikro farmera. Jagoda je voće koje je traženo zbog svojeg atraktivnog izgleda, okusa, mirisa, ali i nutritivnih svojstava. Proizvodnja jagoda u kontroliranim uvjetima se može organizirati u proizvodnim ciklusima. U zimskim mjesecima za kvalitetnu jagodu potrošači izdvajaju i preko 100 kn/kg.   

Mikro povrće – Vrlo cijenjen proizvod u restoranima diljem svijeta. Krajnja cijena najviše ovisi o lokaciji proizvodnje. Gospodarstva s mikro povrćem najčešće nalazimo u velikim urbanim područjima.  

Gljive – Postoje mnogobrojne vrste gljiva. Na gljivama se može ostvariti visok prihod i kad se proizvodnja odvija na malim površinama. Uz primarnu proizvodnju gljiva za ljudsku potrošnju nusproizvod je kompost koji također postiže tržišnu vrijednost.  

Perad – Na komercijalnim mikro farmama mogu se pronaći razne vrste peradi u proizvodnji. Kako se radi o malim proizvodnim kapacitetima, farmeri se odlučuju na proizvodnu nišu. Primjerice, na maloj površini se mogu uzgajati prepelice za jaja i meso, golubovi za meso i dr.  

Tehnologija na mikro farmama

U početku proizvodnje većina aktivnosti mogu se obavljati ručno ili s jednostavnim alatima i uređajima. Velika financijska opterećenja nisu potrebna. Kad se proizvodnja stabilizira ulaganja u tehnologije samo omogućavaju maksimiziranje profita. Mikro farme su i okolišno prihvatljive. "Ovisno o primijenjenoj tehnologiji, mikro farme koriste i do 90% manje vode u usporedbi s proizvodnjom bilja na otvorenom“, tvrdi Alexander Oleson, vlasnik mikro farme Babylon.

Ujedno, one su često organizirane prema ekološkim principima. Kako se tu radi o malim površinama cjelokupni sustav proizvodnje se može automatizirati. Ima primjera gdje vlasnici upravljaju svim proizvodnim procesima preko aplikacije na pametnom telefonu, od sjetve do berbe. Za povećanje profitabilnosti na mikro farmama mašta mora biti prisutna.

U posljednje vrijeme popularno je uključivati koncepte vertikalnih oblika proizvodnje. Na taj način proizvodna površina se može povećati i do nekoliko puta. Dodatne prednosti su brzo redizajniranje sustava proizvodnje ako to tržište zatraži. Također, ostvaruju se veći prinosi po jedinici površini u više proizvodnih ciklusa.  

Popularne kod mladih u urbanim sredinama

Razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije drastično je promijenio tržište rada. Mlade generacije sve teže se mogu oslanjati na stalne poslove u proizvodnim industrijama. Isto tako, tradicionalni oblici poljoprivredne proizvodnje su se radikalno promijenili u pravcu smanjenja potreba za radnom snagom.

Prednost mikro farmi je korištenje najmodernijih tehnologija na malim isplativim površinama. Stoga mnogo mladih iz urbanih sredina koji su zaljubljeni u tehnologiju vide mogućnosti u proizvodnji hrane na malim površinama. Curtis Stone predviđa značajno povećanje broja komercijalnih mikro farmi tijekom i nakon Covid 19 krize. Razlozi tome su razvijenija svijest o porijeklu hrane, logistici, ali i dostupnost ICT tehnologije.          


Tagovi

Mikro farma Prihod Profit Povrće Jagode Mikro povrće Gljive Perad


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]