Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 07.08.2015. 15:10

Mehanizatori traže poništenje natječaja Mjere 4?

Udruga prodavatelja mehanizacije protivi se promjenama u financiranju projekata Mjere 4. Naime, ako sve bude po planu Ministarstva, prijete im veliki gubici, a njihovi su kupci zakinuti.

  • 1.219
  • 174
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je odriješilo kesu. Za investicije u agraru nude 1,4 milijarde kuna. Na prvo čitanje zvuči kao dobra vijest. No, je li zaista? Umjesto da je Ministarstvo što prije zaključilo otvorene natječaje za podmjere 4.1. i 4.2. te raspisalo nove s kriterijima koji će pomoći malim gospodarstvima da realiziraju prijavljene projekte s prvog natječaja, Jakovina je odlučio povećati razinu raspoloživih sredstava potpore u postojećim.

"Ministarstvo poljoprivrede ponosno najavljuje kako će se već u prvom krugu iskoristiti 50% ukupnih sredstava namjienjenih ruralnom razvoju RH. A javnost vrlo dobro zna koliko je malih proizvođača u tih famoznih, ili kako iz ministarstva navode, 140 najboljih projekata za mjeru 4.1.1." ističu u Udruzi OPG-a Život, te dodaju kako su i prije ove odluke ministarstva razgovarali s mjerodavnim osobama, koji u EU prate provedbu hrvatskog Programa ruralnog razvoja te da im je odgovoreno kako ministarstvo jedne države ne može jednostrano mijenjati iznose novca za pojedine mjere odnosno projekte. Čak štoviše, Hrvatska bi zbog toga mogla biti i kažnjena.

Manji broj velikih projekata?

Više novca za Mjeru 4 - odbijeno 1.140 projekata!

Članovi Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, odmah su u startu postavili nekoliko pitanja. Između ostalog, zanima ih nije li naše ministarstvo doista trebalo suglasnost Europske komisije za odluku kojom odobrava manji broj velikih projekata? Jer manja gospodarstva, nemaju šanse kraj velikih. A tko su veliki, možemo pretpostaviti.

Traže poništenje natječaja?

"Mi smo još početkom srpnja svim našim članovima poslali priopćenje da podržavamo povećanje iznosa za potpore, a posebno za operaciju 4.1.1. koja se odnosi na nabavku mehanizacije No, samo ako će od povećanih 861.840,00 kn biti odobreni programi svih naših kupaca traktora i druge mehanizacije, koji su predali kompletne zahtjeve i zadovoljavaju bodovne kriterije. Imali smo informaciju da u prvotnih 370.000,00 kn, prolaze samo 24 projekta, a u povećanom iznosu još stotinjak.

Zaprimljeno je 1.280 zahtjeva s projektima teškim 4 milijarde kuna uz očekivane potpore od 2,65 milijarde kuna.

Drugim riječima, od 1.100 naših kupaca, ne prolazi njih čak tisuću! To nam je apsolutno neprihvatljvo i predložit ćemo poništenje kompletnoga natječaja te raspisivanje novoga u rujnu ove godine. Jer su poljoprivrednici, naši kupci, pripremali programe, potrošili novac na njihovu izradu, a većina njih od toga neće imati nikakve koristi", ističe dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Franjo Dominković.

Sa dvije tisuće na 300 prodanih traktora

Spomenuta Udruga dopisom se obratila i Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović navodeći kako je u Hrvatskoj 2008. godine prodano 2.120 traktora, no potom su poljoprivrednici počeli čekati europske potpore, pa je prošle godine prodan samo 291 traktor. A kao, trebali bi težiti ne samo razvoju, već prije svega opstanku hrvatske poljoprivrede.

Tko će platiti konzultantske troškove?

"Poljoprivrednicima je stalno bilo ponavljano da pripremaju projekte, jer će biti dovoljno novca iz EU fondova. I njih se 1.280 javilo već na prvi natječaj. Pripremili su projekte iako mnogi još nisu platili konzultanske troškove. A onda su im pred kraj natječaja iz Ministarstva poljoprivrede poručili da novca nema. Unatoč svemu, naši poljodjelci žele investirati, no ne na ovakav način i pod ovakvim uvjetima. Mijenjaju se iznosi, brojke, malo tko uopće ima uvid u cijelu tu situaciju, jedino je sigurno da nam se loše piše", između ostaloga stoji u dopisu koji je hrvatskoj predsjednici uputila Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Sudeći prema dosadašnjim reakcijama pojedinih udruga, kao i poljoprivrednika koji su skupo platili pripremu svojih programa za natječaj, kako bi nabavili novu mehanizaciju i opremu, a od čega većina neće imati koristi, na ovim se jednostranim izmjenama Ministarstva poljoprivrede, očito neće samo tako stati. Zadnja će najvjerojatnije biti riječ Europske unije, koja nam i osigurava novac za ovakve projekte.


Tagovi

Mehanizacija Europska Unija Ministarstvo poljoprivrede Europska komisija Prijave Program ruralnog razvoja Hrvatska poljoprivreda Udruga Život Napuštena sela Poništenje natječaja Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Mjera 4 Kolinda G


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!