Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monokultivari
  • 14.01.2022. 18:00

Maslinovo ulje ide u svemir - hoće li promijeniti okus?

Talijanski astronauti bit će u prilici konzumirati ekstra djevičanska maslinova ulja koja će ovo proljeće biti poslana u svemir. Osim što će ga konzumirati, promatrat će se utjecaj okruženja na njega

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 303
  • 58
  • 0

Ovog proljeća će sedam najboljih talijanskih ekstra djevičanskih ulja biti poslano na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) koja se nalazi 400 kilometara iznad Zemljine površine.

Njih će konzumirati astronauti, potvrdila je talijanska svemirska agencija, a prenosi Olive Oil Times.  

"Ne bih zaboravila sa sobom ponijeti maslinovo ulje, jer daje okus bilo čemu, čak i dehidriranim salatama koje jedemo u svemiru", komentirala je zapovjednica misije Samantha Cristoforetti koja će donijeti pošiljku u svemirskoj kapsuli. 

Istraživanje u svemiru

Ovo je istraživački projekt. Osim što će ga astronauti konzumirati uz obroke, proučavat će se utjecaj okruženja na ulje. Smatra se da visoke doze kozmičke i solarne radijacije mogu izmijeniti njegove elemente. Također, zbog nedostatka gravitacije može doći do spajanja i agregiranja.

Za istraživanje su odabrana ulja najviše kvalitete, koja dolaze iz različitih regija Italije, a nakon testiranja desetina uzoraka. Prednost je dana monokultivarima kako bi se što bolje ispitala organoleptička svojstva različitih sorti maslina.

Hoće li promijeniti okus? 

Plastične boce od 50 mililitara u koje će biti skladišteno ekstra djevičansko maslinovo ulje su izrađene od istog materijala kao i drugi kontejneri koji se koriste na ISS-u za drugu hranu. Eksperiment će omogućiti istraživačima da shvate kako se njegov sadržaj i profil mogu promijeniti u svemiru. Uzorci će se vraćati na Zemlju u intervalima od šest, dvanaest i osamnaest mjeseci.

Enzo Perri, direktor istraživačkog centra za masline, voće i citruse CREA , rekao je: "Koristit ćemo iste posude za hranu koje se koriste kao i za svu drugu hranu na ISS-u, a to će nam omogućiti da ustanovimo promjene koje su se dogodile", rekao je Perri te dodao: "Istovremeno će na Zemlji tim međunarodnih znanstvenika proučavati uzorke kako bi utvrdio moguće promjene koje su se dogodile u svemiru. Obavit će se i degustacija kako bi se utvrdio utjecaj svemira na okus."

Put sličan ulju prošlo je i vino na svemirsku stanicu poslano krajem 2019. Nakon godinu dana je 12 boca bordoškog vina i 320 stabljiki vinove loze sorti Cabernet sauvignon i Merlot vraćeno nazad. 

Vino 'odležano' u svemiru se vratilo na Zemlju

Rezultati su trebali pokazati kako je boravak u svemiru utjecao na mjehuriće i sedimentaciju vina.


Tagovi

Maslinovo ulje Svemir Eksperiment Istraživanje Enzo Perri Samantha Cristoforetti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer