Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 16.03.2022. 11:00
  • Bjelorusija

Lukašenko tvrdi da Litva od Bjelorusije traži brašno, sol i heljdu

Cijeli Zapad je dampirao, isporučivao svoje proizvode u Litvu po nižim cijenama. Znali su da ćemo ih mi tamo kupiti. Sada je situacija drugačija, komentira bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Foto: Depositphotos/palinchak/bodnarphoto
  • 686
  • 86
  • 0

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, tvrdi da zapadne zemlje od njih traži hranu, navodi portal Ria.

Izjavio je da je molba stigla iz Litve. U svom izlaganju se osvrnuo na nekadašnju, obrnutu praksu. Ranije su građani Bjelorusije kupovali jeftine proizvode u Litvi i Poljskoj. 

"Cijeli Zapad je dampirao, isporučivao svoje proizvode u Litvu po nižim cijenama. Znali su da ćemo ih mi tamo kupiti. Izvozili smo valutu", komentirao je. 

Potražnja za soli

No, ističe da je situacija sada drugačija, jer je tim zemljama, navodno potrebna hrana iz Bjelorusije. "Granica je do sada bila zatvorena, a razlog je bio covid, izbjeglice. Danas su na to zaboravili i traže barem malo brašna, heljde i soli", kaže bjeloruski čelnik te dodaje kako bi njegova zemlja mogla prodati tisuće tona soli. 

"Mozirsol radi, možemo prodati tone ove soli. Ovo je naša prilika, da znate." Naveo je i da građani susjednih zemalja dolaze napuniti spremnike gorivom.

No, bjeloruski neovisni portal Zerkalo navodi kako Lukašenkovi navodi nisu točni. Istražili su kako na granici s Litvom nema pojačanog prometa, a što im je potvrdila državna granična služba.

Ipak, pišu kako je kod susjeda povećana potražnja za soli, posebno jeftinijom koja, kada se pojavi na policama, brzo i nestane. Panika je uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Također, ondje je veća potražnja za heljdom i rižom, ali da o nestašici ipak ne treba govoriti. 

U Litvi poskupjelo gorivo

Kada je riječ o gorivu, ono je u Litvi značajno poskupjelo pa sada košta od 1,6 do 1,9 eura za litru. Ono je u susjednoj im Bjelorusiji jeftinije, ali postoji ograničenje uvoza za osobnu upotrebu pa se preko granice ne može izvesti više od 10 litara u ručnom spremniku. 

"Dakle, oni mogu napuniti rezervoar i kanister goriva te prevesti nekoliko kilograma heljde i soli i slobodno proći kroz carinsku i graničnu kontrolu. No, pitanje je koliko će od toga imati financijske koristi", zaključuju na portalu Zerkalo. 


Tagovi

Bjelorusija Litva Aleksandar Lukašeno Hrana Brašno Sol Potražnja za heljdom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]