Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan hrane
  • 16.10.2019. 12:00

Loše skladištenje krivo što se oko 14% hrane izgubi od polja do trgovine?

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada. U Organizaciji za hranu i poljoprivredu upozoravaju na gubitak hrane od 14%, a koji se događa od same berbe do dolaska na police trgovina.

Foto: Depositphotos/slavkosereda
  • 249
  • 57
  • 0

Oko 14% svjetske hrane propadne samo na putu od polja do trgovine, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u svome izvješću u ponedjeljak, kada je započeo Svjetski tjedan hrane, dok se danas, 16. listopada obilježava Svjetski dan hrane

Ova organizacija neprestano ukazuje na važnost smanjenja otpada od hrane, a što se najčešće događa na razini maloprodaje i potrošnje. Ovaj se problem veže uz ograničeni rok trajanja određenih namirnica, ali i ponašanje potrošača koji traže proizvode koji zadovoljavaju estetskim standardima. A to znači - lijepu rajčicu, jabuku bez točkica, mrkve iste veličine i dužine... 

Izvješće nudi metodologiju za smanjenje gubitka hrane

"Hrana se gubi krenuvši od aktivnosti na samom poljoprivrednom gospodarstvu, u skladištenju i transportu. No, gubici hrane znatno se razlikuju od regije do regije unutar istih robnih skupina i faza lanaca opskrbe", stoji u izvješću. 

Samo izvješće, koje možete preuzeti u dokumentu ispod teksta, sadrži informacije kako učinkoviti smanjiti otpad hrane. 

"Ove informacije ne samo da će pomoći u postizanju napretka prema važnom cilju smanjenja gubitka hrane i otpada, već će također doprinijeti brojnim ciljevima održivog razvoja koji se odnose na sigurnost hrane i održivost okoliša", navodi se u izvješću koje nudi novu metodologiju za pažljivo mjerenje gubitaka u svakoj fazi lanca opskrbe hranom. 

820 milijuna ljudi svaki dan gladuje

"Kako možemo dopustiti odbacivanje hrane kada više od 820 milijuna ljudi u svijetu i dalje gladuje svaki dan", pita se generalni direktor FAO-a Qu Dongyu u predgovoru izvješća.

Također, Dongyu je u obraćanju povodom Svjetskog dana hrane naglasio kako FAO želi stvoriti svijet zdrave prehrane za sve. Svijet bez gladi nije cilj koji znači tek riješiti glad. Cilj je ljudima pružiti hranu koja je hranjiva, zdrava i kvalitetna, čime se potiče i održivost i ozdravljenje čitavog planeta. 

"Iskorjenjivanje gladi je naš prioritet, ali i svi oblici pothranjenosti. Najnoviji podaci pokazuju da pothranjenost raste u svim regijama i dohodovnim skupinama. Pozivamo na akciju kako bi zdravu i održivu prehranu učinili pristupačnom svima. Za to su temeljni partnerski odnosi. Poljoprivrednici, vlade, znanstvenici, privatni sektor i potrošači, svi igraju važnu ulogu. Poljoprivrednicima su potrebni bolji poticaji za povećanje i diverzifikaciju proizvodnje visokokvalitetne hrane. Vlade moraju usvojiti politike, prehrambene standarde i propise kojima je prioritet dostupnost sigurne i hranjive hrane. Znanstvene institucije trebaju pružiti najbolje informacije i pomaknuti granice znanja i tehologije. Privatni sektor može pozitivno utjecati na prehrambeno okruženje prilagođavajući svoje proizvode modernim prehrambenim preporukama. Pojedinci također moraju razmišljati o svom izboru hrane i prehrambenim obrascima kroz svjesnost i edukaciju", naglasio je Dongyu, a obraćanje u cijelosti pogledajte u videu ispod članka. 

Najveći gubici voća i povrća

Gubici i otpad uglavnom su veći kada je riječ o voću i povrću nego o žitaricama i mahunarkama i to u svim fazama lanca opskrbe hranom, s izuzetkom gubitaka na farmama i gubitaka tijekom prijevoza u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

U zemljama s nižim dohotkom više gubitka svježeg voća i povrća pripisuje se lošoj infrastrukturi, za razliku od industrijaliziranih zemalja. Ustvari, mnoge zemlje s nižim prihodima gube značajne količine hrane tijekom skladištenja, često zbog loših skladišta, uključujući hladnjače. Najviše se hrane gubi zbog tehničkog kvara, lošeg upravljanja temperaturom, vlagom ili pretjeranim troškovima.


Tagovi

Svjetski dan hrane Otpad Hrana Gubitak hrane Qu Dongyu FAO


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P