Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 23.05.2019. 19:00
  • Jablanički okrug, Leskovac

Leskovac: Očekuju se niži prinosi žitarica

Jesenja setva je kasnila zbog loših vremenskih uslova, ali i male količine padavina. Iz tog razloga očekuju se i niži prinosi žitarica. Niske temperature takođe odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom polju.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 77
  • 2
  • 0

U leskovačkom kraju kasnila je jesenja setva zbog loših vremenskih uslova, ali i male količine padavina. Iz tog razloga očekuju se i niži prinosi žitarica. Niske temperature takođe odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom polju.

Šef Odelenja za privredu i poljoprivredu, Boban Sokolović, kaže da u leskovačkom kraju na obradivim površinama najviše ima useva pšenice. Ipak, aktuelni agroekološki uslovi odložili su setvu za dva meseca, zbog čega su ozimi usevi kasnili u razvoju, pišu Južne vesti

"U oktobru smo imali skoro 15 puta manje padavina, u odnosu na prosečne vrednosti. Iz tog razloga je u tom periodu zasejano samo 10% ukupne površine zemljišta. Situacija se malo poboljšala u decembru, ali usled kašnjenja sa setvom, očekuju se manji prinosi", navodi Sokolović. 

U prolećnoj setvi, najzastupljenije žitarice

Padavine u maju povoljno utiču na rast useva, ali ne i niže temperature. Iz ovog razloga i kasni sadnja na otvorenom polju. 

"Poljoprivrednici će se ove godine pomučiti da ostvare prosečne prinose, a i to će zavisiti od vremenskih uslova. Stanje ozimih useva nije zadovoljavajuće", zaključuje Sokolović. 

Prolećna setva planira se na oko 25.000 hektara. Najviše će biti zastupljene žitarice, povrće, stočno krmno bilje, kao i industrijsko bilje. 

Za podsticaj proizvodnje - 26 miliona dinara

Poljoprivredni proizvođači ističu da je za sada najbolje uspevala plastenička proizvodnja. Očekuju da će se sa lepšim vremenom popraviti i stanje na oranicama. 

Iz gradskog budžeta, za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, ove godine izdvojeno je 26 miliona dinara


Izvori

Južne vesti


Tagovi

Agroekološki uslovi Podsticaj poljoprivrede Ozimi usevi Prolećna setva Boban Sokolović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.