Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u Hrvatskoj
  • 26.06.2021. 10:00

Led veličine oraha stukao je poljoprivredne kulture u Požeštini i istočnoj Slavoniji

Veliko nevrijeme pogodilo je požeški kraj, ali i dio Vukovarsko-srijemske županije. U nekim je dijelovima šteta na poljoprivrednim površinama stopostotna.

Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.025
  • 322
  • 0

Jučerašnje nevrijeme donijelo je osvježenje, ali i ogromne brige žiteljima Požeštine i samom istoku Slavonije. Naime, jučer u popodnevnim satima, Požegu je zahvatio snažan vjetar praćen kišom i ledom veličine oraha. 

Čupalo je krovove, lomilo drveće, čak je urušen zid na ženskom zatvoru u Požegi. 

Kako piše HRT, na poljoprivrednim površinama šteta je stopostotna. Od ječma i uljane repice ništa nije ostalo. Županica Antonija Jozić, najavila je proglašenje elementarne nepogode. Fotografija na 034portalu prikazuje veliku štetu na kukuruzu koji je ostao okljaštren ledom. 

"Mogu samo reći nikad viđeno niti doživljeno, u roku 20 minuta uništeno je sve, voćnjaci, poljoprivredni usjevi. Doslovno sve", rekla je Valentina Medved iz Požege za Dnevnik.hr

Oko 19 sati nevrijeme, praćeno ledom, pogodilo je i dijelove Vukovarsko – srijemske županije. Na društvenim smo mrežama mogli vidjeti objave o ledu u Vukovaru, Vinkovcima, Ivankovu, ali i okolici Virovitice. Led veličine oraha i manji s dvorišta i ulica skupljali su lopatama. 

Natalija Škorvaga Bošnjak iz Lukača, na Facebooku je objavila fotografije na kojima se vide razmjeri nevremena i šteta koju će teško biti popraviti. "Što nije uništio mraz, sad je dotukao led, to je prestrašno. Mi imamo malo vinograda i vrta za svoje potrebe, ali što da se radi, glave su čitave. Bit će bolje nadamo se", tješi se. 

Od povrća nije ostalo ništa (Foto: Natalija Škorvaga Bošnjak)

Nakon ovog osvježenja, u danima koji slijede, ponovo nas čeka rast temperature. Sedmodnevna prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da bi se u utorak živa ponovo mogla popeti do 36°C, većinom u Slavoniji što će potrajati i u srijedu.

Nakon toga, u četvrtak, moguće je novo grmljavinsko nevrijeme koje bi, nakon tako visokih temperatura, moglo donijeti i tuču. 


Tagovi

Požeški kraj Tuča Nevrijeme Šteta Poljoprivredne kulture


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!