Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • USKOK
  • 03.01.2018. 13:30

Lažnom prodajom jabuka izvukli 52 milijuna kuna?

USKOK je podignuo optužnicu protiv čak 57 osoba, devetoro hrvatskih i 48 kineskih državljana.

Foto: Pixabay/pixel
  • 1.368
  • 81
  • 0

Među šiframa na računima preko kojih se izvlačio novac najčešće je bila prodaja jabuka!, doznao je Telegram zanimljiv detalj optužnice koju je jučer podignuo USKOK protiv čak 57 osoba.

Podsjećamo, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetoro hrvatskih državljana, 48 kineskih državljana i 39 trgovačkih društava zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine.

Kako su objavili, "optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka veljače 2013. godine do 30. studenoga 2016., u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V. i VI. okrivljene radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a i poreza na dobit okrivljenim trgovačkim društvima. Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 12 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima.

Proračun RH oštetili za 14 milijuna kuna

Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit. Nadalje je I. okr., u ostvarenju navedenoga te u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a II. i III. okr. su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili, dok su IV. i V. okrivljenici pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika.

Sukladno uputama IV. i V. okr., II. i VI. okr. su sastavljali fiktivne račune i drugu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava I. okr. i okrivljenih trgovačkih društava, temeljem kojih su u navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva na račune trgovačkih društava I. okrivljenika uplatila ukupno 52.719.088,40 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja (I.-VI. okr.), na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno 3.370.537,66 kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, čime su proračun Republike Hrvatske oštetili za ukupno 14.174.293,52 kune.

Na temelju rješenja o određivanju privremenih mjera osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi, koja je na prijedlog USKOK-a donio Županijski sud u Zagrebu, okrivljena trgovačka društva su do 30. listopada 2017. u proračun Republike Hrvatske uplatila ukupno 5.130.936,05 kuna. U optužnici je predloženo da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist," stoji u obavijesti na stranicama DORH-a.

Foto: Pixabay/pixel2013


Tagovi

USKOK Optužnica Jabuke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]