Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 25.09.2013. 08:00

Kupnja poljoprivredne mehanizacije

Otkad više nema kapitalnih ulaganja, nema ni značajne prodaje traktora i strojeva

  • 1.605
  • 196
  • 0

U vrijeme kapitalnih ulaganja, prodaja poljoprivredne mehanizacije je cvala, ljudi su kupovali što im treba uz pomoć od 25%, a kasnije čak i 40% nepovratnih sredstava, uključujući i troškove prijevoza mehanizacije. Prodaja nikad nije bila veća, a i cijene su bile prihvatljive. Kapitalnih ulaganja više nema i ko zna dali će ikad više i biti u onom obliku u kojem su postojala.

Danas imamo situaciju da se prodaje jako malo traktora i strojeva, a s druge strane cijene nikad nisu bile veće. Neke cijene pojedinih traktora i strojeva su čak i nerealne, a nema više ni subvencija, kamate su ionako previsoke i poljoprivrednici se sve teže odlučuju na nove investicije. Banke jednostavno nemaju sluha za poljoprivrednike, pa je tako danas lakše kupiti novi auto, nego traktor.

Zašto je to tako, poljoprivrednici ne znaju, zašto i kod nas nema direktnog financiranja od strane proizvođača kao u EU? Takva financiranja su uglavnom bez kamata i na rok od nekoliko godina, što bi za mnoge poljoprivrednike bilo dostupno i zanimljivo. Zadnjih godina, mehanizacija je dosta obnovljena kod većine poljoprivrednika, ali još uvijek ima puno stvari koje bi se mogle mijenjati, a i postojeća mehanizacija će ionako kroz koju godinu opet biti stara i spremna za zamjenu. Bilo bi dobro kada bi svoje stare traktore mogli mijenjati za nove, kao i priključke, jer jedino se sa urednim strojevima danas može biti konkurentan na tržištu EU.

Međutim, kod nas takav način trgovine gotovo da i ne postoji, a trgovci kao da i nisu zainteresirani za prodaju strojeva pa se tako sve više strojeva kupuje u EU, a nešto čak i u Srbiji, jer imaju jako velik broj proizvođača poljoprivredne opreme i doista su povoljniji od domaćih proizvođača.

Kao i u svemu, država mora odigrati značajnu ulogu i u ovom problemu. Ako se više nema novca za kapitalna ulaganja (od kojih su svi imali koristi, pa i država - jer se dio vraćao u proračun), moglo bi se utjecati na banke što se tiče smanjivanja kamata na mehanizaciju, a i sami trgovci bi se mogli malo više potruditi da privuku kupce i da pokušaju omogućiti financiranje direktno od proizvođača. To bi svakako pridonijelo većoj prodaji, a poljoprivrednicima omogućilo povoljnije strojeve kojima bi unaprijedili proizvodnju, postali konkurentni i napokon, živjeli od zemlje.


Tagovi

Mehanizacija Kupnja Kapitalna ulaganja Krediti Kamate Strojevi


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]