Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 27.10.2021. 11:25
  • Zadarska, Obrovac

Krški pašnjak aktivirati za proizvodnju mesa i mlijeka, a ne za pošumljavanje alepskim borom

Od Ministarstva poljoprivrede i Vlade zatražit će sastanak radi rješavanja nagomilanih problema i strategije za novo referentno razdoblje, čulo se na simpoziju "Dani hrvatskih krških pašnjaka“.

Foto: Vedran Stapić
  • 600
  • 143
  • 0

Od Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Hrvatske zatražit će se da krški pašnjak kao najveći zemljišni resurs, bude upotrijebljen i aktiviran za proizvodnju domaćeg mesa i mlijeka, a ne za pošumljavanje alepskim i crnim borom, poručeno je s nedavno održanog simpozija "Dani hrvatskih krških pašnjaka“ u Obrovcu. 

Naime, kako je istaknuo predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci, Ivan Tešija, želja im je da svi oni koji se žele baviti poljoprivredom imaju kvalitetne uvjete za to i da im država osigura zakonodavni okvir i sigurnost kako bi u skladu s njim mogli živjeti, raditi i proizvoditi zdravu hranu i plaćati svoje obaveze prema državi.

"Bez snažne potpore resornog ministarstva, Vlade i Europske komisije nije moguće ostvariti razvoj poljoprivredne proizvodnje i opstanak ljudi na ovim prostorima", upozorio je i zamolio nadležne da se zauzmu u ostvarenju uvjeta za gospodarski, turistički i poljoprivredni razvoj krških područja, da se organizira i osigura otkup domaćih proizvoda te stvori i plasira na tržište jak i prepoznatljiv brend domaćih proizvoda, domaćeg mesa i mlijeka sa naših krških pašnjaka

Kako navode organizatori, zaključke simpozija će poslati Ministarstvu i Vladi te tražiti sastanak radi rješavanja nagomilanih problema i strategije za novo referentno razdoblje. Jedan od većih problema, navode, su Hrvatske Šume i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

"Zbog neusklađenih i jasno definiranih pravilnika i uredbi, poljoprivrednici nemaju sigurnost u poslovanju, a izloženi su represivnom djelovanju", napominje Tešija dodajući da smatraju da su Hrvatske Šume nerealno prikazale krški pašnjak kao šumu, koja to nije niti može biti.

Ističu da je u nacrtu strategije za novo referentno razdoblje prikazano i da na krškim područjima imamo samo 157.000 ha površina pogodnih za napasivanje. No, krški pašnjak se prostire na 2 milijuna hektara i, kaže, od dolaska Hrvata na ova područja uvijek se koristio u svrhu ekstenzivnog uzgoja, koji je bio jedini način egzistencije i opstanka stanovništva na ovim prostorima.

Zamolit će stoga reviziju takve odluke. 

Inače, simpozij je privukao više od 200 sudionika, predstavnika OPG-ova. 


Tagovi

Krški pašnjaci Simpozij Proizvodnja Strategija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.