Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroekoteh
  • 04.02.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kroz tri godine na tisuću lokacija u pet županija analizirat će se tlo

Cilj je dati agrotehničke preporuke poljoprivrednicima i resornom ministarstvu što napraviti, koje mjere poduzeti i kako reagirati na klimatske promjene, kaže voditelj Centra za tlo pri HAPIH-u Hrvoje Hefer.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.499
  • 266
  • 0

U lipnju prošle godine na području pet istočnohrvatskih županija započela je realizacija trogodišnjeg projekta Agroekoteh kojim će se analizirati na tisuću lokacija tlo i otkriti kakvo je njegovo stanje.

"Prije 15 godina prvi puta su se počeli uzimati uzorci s GPS koordinatama, a mi sada postupak ponavljamo na istima. Otkrit ćemo kolika je koncentracija humusa, kako tlo reagira na pH, što je s fosforom i kalijem“, pojašnjava Osječkoj televiziji voditelj Centra za tlo pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Hrvoje Hefer.

Projekt kao odgovor na klimatske promjene

Prvih 500 uzoraka već je analizirano, ove godine uzimaju drugi dio, dok treće ide obrada podataka. Također, otkriva da će se u zadnjoj godini provedbe na pet lokacija otvoriti isto toliko pedoloških jama. 

Inače, tijekom 20 godina djelovanja Centra obrađeno je preko 50.000 podataka i uočeno je kako se mijenja pH, odnosno ide prema kiselom što, naglašava Hefer, nije dobro. "Morat ćemo učiniti određene popravke na tlu jer dolazi do blokade određenih mikro i makro elemenata“, upozorava.

A što se tiče humusa, za to trebaju detaljnije procjene, no istraživanjem su primijetili kako neke površine koje su udaljenije od farme nisu vidjele stajnjak, dok za druge koje su bliže vjeruju da su pregnojene organskim gnojivima. 

U konačnici kaže, cilj im je dati agrotehničke preporuke poljoprivrednicima i Ministarstvu poljoprivrede što napraviti, koje mjere poduzeti i kako reagirati na klimatske promjene. "Tko kaže da mi te promjene ne možemo iskoristiti u svoju svrhu? Hajmo promijeniti neki sortiment, istražiti koje kulture i kako ih uzgajati da bi se prilagodili“, naglašava voditelj Centra.

Podsjećamo, nositelj ovog agrarnog projekta punog naziva Agroekoteh - Optimizacija gospodarenja tlom i prilagodba agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Ukupna vrijednost je gotovo 3,5 milijuna kuna, a partner u provedbi je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Agroekoteh Projekt Klimatske promjene Analiza tla Humus PH tla HAPIH Centar za tlo Hrvoje Hefer


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo