Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 30.12.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kroz gradnju novih sustava, navodnjavat će se 850 hektara na području OBŽ

Izgradnja sustava javnog navodnjavanja je osnova razvoja poljoprivrede. Nemate li osiguranu vodu jednostavno ne možete planirati svoju poljoprivrednu proizvodnju, kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.

Foto: Pixabay/feraugustodesign 
  • 250
  • 19
  • 0

Osim kroz potpore, Osječko-baranjska županija poljoprivrednicima pomaže i na brojne druge načine. Jedan od njih je izgradnja sustava za navodnjavanje. Trenutno su potpisani ugovori za tri takva sustava, a to su Budimci i Krndija na području općine Podgorač, 'Mala šuma - Veliki vrt'- Općina Ernestinovo i Poljoprivredni institut na području grada Osijeka.

Ukupna vrijednost projekata koje je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila Županiji je preko 48 milijuna kuna, a navodnjavat će se oko 850 hektara.

"Izgradnja sustava javnog navodnjavanja je osnova razvoja poljoprivrede. Kada gledate klimatske promjene, ukoliko nemate osiguranu vodu jednostavno ne možete planirati svoju poljoprivrednu proizvodnju. Svjesni smo da navodnjavanje treba, troškovi nisu tako visoki kao što je bilo razgovora u trenutku kada smo krenuli u projektiranje jer za svaki sustav navodnjavanja radimo studiju izvodljivosti koja točno definira kolika je naknada koju korisnik za navodnjavanje plaća, a ona se kreće od oko 560 do 600 kuna godišnje po hektaru“, kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.

Kreće se i u proširenje neiskorištenog sustava za navodnjavanje Gat"Pred ishođenjem smo građevinske dozvole za taj sustav navodnjavanja, ali ga želimo revitalizirati na način da ga proširujemo s dodatnim poljoprivrednim površinama. Proširenjem toga sustava, spajanjem i produženjem cjevovoda stavit ćemo cijelu stanicu u funkciju i omogućiti da navodnjavanje saživi. Nadamo se da će u trenutku proširenja i uključivanja novih korisnika, korisnici koji su u obuhvatu postojećeg sustava vidjeti što navodnjavanje znači i da je i njima također potrebno“, kaže S. Wendling.

Kako bi se što pravilnije koristilo sustavom i kako navodnjavanje ne bi imalo više štete nego koristi biljkama, Upravni odjel za poljoprivredu odlučio je provoditi edukaciju među postojećim i novim korisnicima.

Prema planu cijela investicija trebala bi biti izgrađena za dvije godine.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Navodnjavanje Osječko-baranjska županija UO za poljoprivredu Potpore Edukacija


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com