Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 22.03.2023. 18:00

Krizna rezerva: S 56 milijuna eura spašavaju poljoprivrednike pogođene ukrajinskim žitaricama

Poljska će dobiti najveći dio pomoći, dok je mađarski i slovački zahtjev odbačen

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 3.746
  • 247
  • 0

Europska komisija je predložila povlačenje 56 milijuna eura iz proračuna EU kako bi pomogla Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj da se izbore s povećanim uvozom žitarica i uljarica iz njima susjedne Ukrajine, izvijestio je Euractiv.

Slovački i mađarski zahtjev odbačen 

To su pitanje pokrenule Poljska, Rumunjska, Mađarska, Slovačka i Bugarska, žaleći se na "puteve solidarnosti" kojima se transportira ukrajinsko žito. Umjesto da ove zemlje postanu samo tranzitno područje, velike količine su završavale na njihovom tržištu. To je u nepovoljan položaj stavilo njihove poljoprivrednike koji nisi mogli prodati svoje proizvode ili su za svoj urod dobivali mizerne cijene.

"Ovo je potpora poljoprivrednicima pogođenim povećanjem uvoza iz Ukrajine, a ne posljedicama rata", komentirao je financijska sredstva povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski

Zahtjevi za podršku koji su došli iz Slovačke i Mađarske odbačeni su nakon analize Komisije, koja je uzela u obzir promjene u opskrbi različitih tržišta žitarica i uljarica.

Rapidan pad cijena žitarica i uljarica na domaćem tržištu

Udruženje poljoprivrednika EU Copa-Cogeca priopćilo je da su mjere potpore stigle prekasno, da su nedovoljne i nisu koherentne. Pozvali su Komisiju da podrži ukrajinske poljoprivrednike, ali da pritom ne zaboravi svoje.

Sredstva iz rezervi ZPP-a

Najveći dio pomoći, od oko 30 milijuna eura, namijenjen je Poljskoj, dok će Bugarska dobiti 17, a Rumunjska 10 milijuna eura. Ukupan iznos pomoći mogao bi se čak udvostručiti na 112 milijuna eura jer Komisija dozvoljava trima državama članicama da sufinanciraju mjere potpore koristeći sredstva iz svojih nacionalnih proračuna.

Ovo je tek drugi put da je Komisija koristila poljoprivrednu rezervu, uključenu u shemu zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za trenutno programsko razdoblje. S financijskim okvirom od 450 milijuna eura godišnje, fond se može koristiti za financiranje iznimnih mjera za suzbijanje tržišnih poremećaja koji utječu na proizvodnju ili distribuciju.

Ukrajinske žitarice: Šta je dogovoreno s Rusijom, a šta s EU?

"Imamo rezervu za krizne situacije i iskoristili smo samo 56 milijuna eura", rekao je povjerenik Wojciechowski koji predviđa da će se kroz jednu takvu rezervu pomoći italijanskim farmerima da se izbore s ptičjom gripom.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Copa-Cogeca Krizna rezerva Jeftine žitarice Putevi solidarnosti Janusz Wojciechowski


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.