Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski kukuruz
  • 30.04.2022. 07:30

Krenuo izvoz ukrajinskog kukuruza - nakon dva mjeseca zastoja

Kukuruz stiže alternativnim putem, a njegovo odredište nije otkriveno

Foto: Depositphoto/Photosebia
  • 1.204
  • 123
  • 0

Nakon više od dva mjeseca kako traje rat u Ukrajini, prvi je puta obavljen transport kukuruza iz te zemlje, priopćila je Ukrlandfarming, kompanija koja utovara i prodaje žitarice.

Teret veličine Panamaxa (najveća dimenzija broda koji može proći kroz Panamski kanal, op.a.) je ukrcan u rumunjskoj luci Konstanca. Prema priopćenju tvrtke, brod je trebao isploviti krajem 28. travnja.

Njegovo odredište nije otkriveno.

Kompanija je obavijestila da je brod utovaren i prodan na bazi FOB-a (cijena koja se stvarno izračunava u luci utovara). Kukuruz je isporučen u Rumunjsku željeznicom, a onda je u luci krenuo utovar 71,2 milijuna tona te žitarice.

Izvoz robe iz ukrajinskih crnomorskih luka je zaustavljen od početka rata. To je bio razlog traženja alternativnih puteva isporuke. Jedna od mogućnosti je bio transport željeznicom. Međutim, ovakav vid prodaje ukrajinske robe je ograničen na 450.000-700.000 tona mjesečno. To predstavlja neznatan dio količina koje su inače prolazile preko crnomorskih luka prema tržišnim izvorima. Tada je neometano isporučivano od 5 do 6 milijuna tona mjesečno.

Naime, željeznici nedostaje namjenskih vagona. Dodatni problem je mali broj graničnih prijelaza preko kojih se može odvijati izvoz sa zemljama Europske unije, posebno Poljskom i Rumunijom. Velika je zapreka i to što se zbog različite širine kolosijeka mora obavljati pretovar robe u odgovarajuće vagone.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ukrajina Izvoz Kukuruz Izvoz kukuruza Konstanca Rumunjska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P