Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 21.02.2023. 12:20
  • Požeško-slavonska, Seoci

Krenuli požari po poljima - jučer izgorjelo šest hektara

U razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno. Međutim, građani bi trebali biti oprezni i vatru držati pod stalnim nadzorom.

Foto: JVP Grada Požege
  • 198
  • 36
  • 0

Oko šest hektara izgorjelo je jučer na području Požeško-slavonske županije. Kako su na Facebook-u objavili iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege u 15:07 zaprimili su dojavu o požaru na otvorenom prostoru.

"Po dolasku na mjestu intervencije pozvan je i DVD Požega u ispomoć. Izgorjela je suha trava, niskog raslinje i šikara, a intervencija završila u 17:15 sati", navode vatrogasci.

Kako je objavila Policijska uprava požeško-slavonska, u ponedjeljak 20. veljače tijekom dana u blizini mjesta Seoci na neutvrđeni način je došlo do požara na otvorenom prostoru te je izgorjela suha trava i nisko raslinje. Vjerojatno je riječ o ranije spomenutom požaru.

Gorjelo i dan ranije

Također, izvijestili su i o gorenju trave i niskog raslinja dan ranije oko 15:20 sati u mjestu Brestovac u Ulici Stari Brestovac. "Na neutvrđeni način je došlo do požara na otvorenom prostoru te je gorjela suha trava i nisko raslinje", navode iz policije.

Opožareno je 6 hektara 

U razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno. Međutim, građani bi trebali biti oprezni i vatru držati pod stalnim nadzorom.

"Prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost treba obratiti prilikom rukovanja vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote“, naglasili sui z Ministarstva unutarnjih poslova.

Pridržavajte se pravila

Osim što je dužan obavijestiti nadležne vatrogasne postrojbe, građanin spaljivanje korova i biljnog otpada mora napraviti na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.

Nadalje, mora odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad tako da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj, a možeš ostati i bez poticaja!

Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje treba očistiti od zapaljivog raslinja u širini najmanje pet metara kako biste spriječili širenje požara, a vatru ne paliti po noći i za vrijeme vjetra. Također, ne smije spaljivati istovremeno velike količine raslinja.

Kazne su visoke

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 (1.991 euro) do 150.000 kuna (19.908 €) ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 (265 €) do 15.000 kuna (1.991€).

Također, propisana je i novčana kazna u iznosu od 1.000 (133 €) do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Gorjela je suha trava, nisko raslinje i šikara 

Istim Zakonom, za pravnu osobu koja propustom izazove požar, predviđena je kazna od 15.000 do 150.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 2.000 do 15.000 kuna odnosno preračunato u eure po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kn za 1 euro. 


Fotoprilog


Tagovi

Požar Vatrogasci Paljenje Biljni otpad Kazne Oprez


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.